Читај ми!

Мали за РТС: Буџет је и развојни и штедљив, има новца за повећање плата и пензија

Министар финансија Синиша Мали рекао је за РТС да буџет за 2023. годину, који ће се наћи пред посланицима 5. децембра, има три стуба. Новца има за повећање плата и пензија, за инвестиције, а трећи стуб је енергетика, истиче Мали. У буџету смо пројектовали раст прихода од 7,8 одсто, а планирани БДП је 67 или 68 милијарди евра, навео је министар.

Пред министрима Владе Србије данас ће се наћи предлог буџета за 2023. годину. Иза нас су године пандемије, глобалног рата, рецесије, несташице хране и енергената, читав свет суочава се са кризом.

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да није било једноставно, најпре је кренуо ковид 2020. године, па енергетска криза, поремећаји у ланцима снабдевања, сукоб у Украјини - све је то променило начин како светска економија функционише.

"Српска економија се много боље носи са овом кризом него и много веће и развијеније економије од нас", каже Мали.

Према његовим речима, стопа раста БДП-а ове године је 4,3 одсто у првом кварталу, у другом 3,9 одсто, мало успоравање у трећем кварталу, али и даље смо позитивни. Велики број земаља и у Европи, као Велика Британија, већ је ушао у рецесију, у негативне стопе раста.

"Тржиште рада добро функицонише, за првих десет месеци имамо реалан пораст плата у привреди за 3 одсто, за 5,4 одсто реалан пораст плата у приватном сектору, 8,9 одсто је стопа незапослености, пре 10 година је била 25,9 одсто", изнео је министар податке.

Ребаланс је прошао парламент и правимо буџет за 2023. годину, каже он.

"Сви порески приходи расту, порез на добит расте, порез на доходак расте, порез на додату вредност много бољи од очекивања. У буџету смо пројектовали раст прихода од 7,8 одсто", истакао је он.

Три стуба буџета 

Министар Мали наводи да су три стуба за буџет који ће бити пред посланицима 5. децембра.

"Новца има за повећање плата у јавном сектору 12,5 одсто, уз повећање минимилца од 14,3 одсто имаћемо просечну плату 720 или 730 евра наредне године", каже Мали.

У буџету је и новац за повећање пензија, од 1. јануара повећање од 12,1 одсто, 20,8 одсто је повећање пензија, рачунајући и новембар, додаје Мали.

Настављамо са даљим растерећењем пореза на зараду, повећаћемо неопорезиви део дохотка са 19.300 динара на 21.712, за један процентни поен, укидамо доприносе за ПИО фонд на терет послодавца, наводи даље.

У овом тенутку је борба за радна места, омогућићемо послодавцима да задрже радна места, и са тим се добро носимо, напоменуо је Мали.

Захваљујући помоћи привреди од 9 милијарди евра током ковида, сачували смо фабрике, производне погоне, каже он и додаје да за првих десет месеци преко 3 милијарди евра износе директне стране инвестиције. 

"Други стуб буџета су инвестиције, не одустајемо ни од једне инвестиције, граде се болнице, ауто-путеви, 6,8 одсто БДП-а је у капиталним инвестицијама, идемо са високим стопама улагања у инфраструктуру", подвукао је министар финансија.

"Трећи стуб је енергетика. Боримо се са енергетском кризом да обезбедимо довољно гаса и струје - десет пута порасла је цена струје на светском тржишту у последњих годину дана", указао је Мали.

Такође указује да је терет кризе и даље на држави, обезбедили смо новац како би очекујући сатабилизацију тих цена опет наша економија нормално функционисала.

Развојни и штедљиви буџет 

Министар напомиње да је буџет и развојни и штедљиви, водимо рачуна о сваком динару.

"Развојни буџет је, јер инвестирамо у развој инфраструктуре, у сваки ауто-пут, то је једини одрживи начин раста економије", каже Мали.

Мали је рекао да је планирани БДП је 67 или 68 милијарди евра, 2012. године БДП је био 33,7 милијарди евра.

Ове године први пут прелазимо 60 милијарди и наредне године предвиђајући раст од 2,5 одсто БДП-а идемо на 67 или 68 милијарди евра, додаје Мали.

Више се ради и производи, просечна плата биће 720 евра, просечна пензија ће бити 310 евра, каже Мали.

Новац смо обезбедили за све, имамо довољно гаса, направили смо уговор за новембар, боримо се сваки дан за струју, угаљ је стигао из Иднонезије, да ову зиму презимимо, да са што мање последица држава прође, додао је он.

Када је буџет у питању, Мали каже да ће сутра бити пред посланицима у процедури, 15 дана имају да га изуче, а 5. децембра очекује расправу, уз напомену да је спремно и 15 закона о пореској политици, измене закона о е-фактурама.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара