Читај ми!

Србија користи гас из складишта због велике потрошње струје, нафтовод “Дружба“ поново ради

Због велике потрошње струје Србија је почела да троши гас из резерви. Председник Вучић каже да смо се за зиму добро припремили и да су договорене додатне количине гаса са Бугарском. После једнодневног прекида обновљене су испоруке руске нафте гасоводом "Дружба" у Словачку и Мађарску.

На трилатералном самиту говорило и о енергетској кризи. Нафтовод "Дружба" је један од најдужих на свету. Полази из Русије и рачва се на северни и јужни крак ка централној и западној Европи. На срећу, јуче ракетама није оштећен нафтовод, већ само електрана на граници Белорусије и Украјине која га напаја струјом, што је брзо поправљено.

"За сада теку мале количине нафте према Мађарској, али очекујем да ће проток кроз "Дружбу" ускоро достићи пун капацитет. Безбедност снабдевања нафтом није била угрожена јер Мађарска има вишемесечне залихе", рекао је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.

Србија ради на пројекту за градњу алтернативног нафтовода управо повезивањем на "Дружбу" преко Мађарске. Разматрају се две трасе: прва, дуга 128 километара, од Новог Сада до Сегедина, друга од 400 километара, од Новог Сада до Будимпеште. Наша земља у Мађарској већ складишти гас.

"Ми можемо да рачунамо једни на друге. Када у Европи настају непријатељства међу земљама, мора да се каже да постоје и овако добра решења. Док Србија има гаса, имаће и Мађарска. И Србија може бити сигурна да, док Мађарска има гаса, имаће га и Србија", каже мађарски премијер Виктор Орбан.

Цена гаса последњих десетак дана порасла је четири-пет пута и поново премашује 1.500 евра, каже председник Србије и потврђује да се ових дана већ повлачи гас из складишта због све веће потрошње струје.

"Нас гас спашава захваљући, панонским електранама ТЕ-ТО Нови Сад и Пачево да можемо да презимимо. Иначе на основу угља, обновљивих извора укључујући и хидро ми не бисмо могли да преживимо. Ја сам више песимиста него реалиста али желим да кажем људима да смо се добро припремили да смо много новца уложили да смо рачунали на све то", истакао је председник Србије Александар Вучић.

Каже, наша земља преко Мађарске и Румуније рачуна и на увоз зелене струје из Азербејџана.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара