Читај ми!

Инфлациона очекивања привредника повећана на шест одсто

Краткорочна и средњорочна инфлациона очекивања финансијског сектора, према резлтатима анкете агенције Ипсос из децембра, настављају да се крећу у границама инфлационог циља Народне банке Србије (3 ± 1,5 одсто), па тако представници финансијског сектора очекују да ће инфлација у децембру 2022. бити на нивоу од 4,5 одсто.

Са друге стране, инфлациона очекивања привредника у децембру су повећана на 6,0 одсто, што се у великој мери може повезати са енергетском кризом и неизвесношћу у вези с ценом електричне енергије у време спровођења анкете, објавила је НБС.

Такође, виша инфлациона очекивања привредника највероватније су последица и ценовних притисака и по питању цена осталих инпута у производњи и по питању цена сопствених готових производа и услуга.

Када је реч о инфлационим очекивањима за две и три године унапред, она су и код финансијског сектора и код привреде усидрена у границама инфлационог циља и крећу се у распону од 3,0 одсто до 4,0 одсто.

Резултати анкете указују на то да и финансијски сектор и привреда актуелну вишу инфлацију перципирају као привремену, што је уједно и оцена НБС, као и већине водећих централних банака у свету.

Усидреност инфлационих очекивања, у чијој се основи налази стабилност девизног курса, доприноси повећању ефикасности монетарне политике у одржавању ниске, стабилне и предвидиве инфлације у средњем року, што је један од неопходних предуслова одрживог привредног раста.

Према резултатима анкете агенције Блумберг из јануара ове године, инфлациона очекивања финансијског сектора за годину дана унапред нижа су и износе 3,5 одсто.

Ради транспарентне комуникације с јавношћу, Народна банка Србије од маја 2015. редовно месечно извештава о инфлационим очекивањима финансијског сектора, привреде, синдиката и становништва.

Извештај о резултатима анкете о инфлационим очекивањима и пратећи материјали (временске серије, методологија истраживања и анкетни упитник) доступни су на интернет страници НБС у одељку Публикације.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се