Читај ми!

Миланка и Дејан за дан окалеме и до 1.500 садница бостана

Породица Миљковић из Осипаонице код Смедерева, већ двадесет пет година успешно се бави калемљењем бостана. Потражња је велика, а за два месеца, Миланка и Дејан, продају и до 15.000 садница калемљених бостана.

Поред редовног посла и бриге о великом домаћинству, вредни супружници, за дан могу да обраде и до 1.500 садница бостана. Процес калемљења је осетљив и састоји се од неколико радњи, а свака од њих је једнако важна за успешан процес.

"Лубеница има јако лош коренов систем и изузетно је осетљива на велику количини воде и у кореновом систему долази до труљења. Тиква има изузетан јак коренов систем и онда буквално калемљењем се добија биљка која има коренов систем тикве, а све остало је наравно је горе лубеница. Сам процес, до изношења у њиву, јесте неких 40 дана", каже Миланка Миљковић.

Потражња је велика, а да су калеми квалитетни, говори чињеница да Миљковићи већ годинама имају сталне муштерије.

"Потражња јесте велика јер све мање људи ово ради. Прво, ово је дуг процес, много пута се провлачи кроз руке што би се рекло, процес плевљења, скидање заперака, пресађивање, одржавања. Цена као цена, није много већа, на пример од једног комада неког цвећа", каже Миланка.

"Од овог би могло да се живи, али је ово посао само два месеца. Пошто се ја бавим другим послом, ја користим само кад је годишњи одмор, и супруга је главна овде, она води цео овај посао, тако да, ово као допунска делатност је исплативо", каже Дејан Миљковић. 

Осипаоница је одувек позната као "село бостана". Ипак, бројне породице које су се некада бавиле узгојем бостана, сад се баве другим културама.

Иако су Миланка и Дејан задовољни и производњом и потражњом, за сада не планирају проширивање капацитета.

Кажу да им је за такав подухват потребна помоћ млађих генерација.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво