Обустављени радови на градњи четири окна и нископа у руднику Јама

У руднику Јама у Бору, због заштите животне средине, компанији "Зиђин копер" заустављени су радови на изградњи три вентилациона окна, сервисног окна и нископа за бакар, изјавио је помоћник министра за рударство и енеретику Дејан Милијановић.

"То су рударски објекти који су били у изградњи и радови су на основу представки грађана заустављени. Тако смо 9. априла на заједничком састанку, који се иначе периодично одржавају са генералним директором Зиђин копера, добили уверевања да су радови на изградњи тих рударских објеката, три вентилациона окна, једног сервисног окна и нископа заустављени", рекао је Милијановић Танјугу.

Објаснио је да су то објекти у изградњи у оквиру нових пројеката за постизање веће производње у руднику, али да још нису завршени и да мора да се испоштује све што је предвиђено пројектима.

"Рудник Јама тренутно ради са документацијом која гарантује одређену производњу и док се не отклони све што је мерама наложено и не испоштује све оно што ти пројекти предвиђају, радови ће бити обустављени, а пре свега на вентилационим окнима који су у зони града и могу да утичу на имовину наших грађана", нагласио је Милијановић.

Што се тиче реке Пек, такође, на основу представки грађана и информација које су доставили да је дошло до замућења реке, заједничким деловање три министарства за заштиту животне средине, рударства и за пољопривреду, водопривреду и шумарство, три инспектора су обавила контролни преглед и утврдили евентуалан утицај на загађење реке Пек од стране "Зиђина", али и других потенцијалних загађивача.

"Зиђин коперу је дат рок да до 30. априла отклоне све што је наложено мерама и директор компаније је дао уверавања да ће то бити учињено", навео је помоћник министра.

Како је рекао, синхронизованим деловањем сва три инспектора утврђиено је да је замућење реке Пек кренуло од улива кишне канализације у реку Мали Пек.

"Зато смо донели одлуку да синхронизујемо деловање сва три министарства и све три инспекције како би се наложене мере контролисале и даље, као и сви потенцијални загађивачи реке Пек. Нама је интерес заштите животне средине и радног амбијента, као и живота свих наших грађана на првом месту", поручио је Милијановић.

Он, такође, истиче да Министарство рударства и енергетике чврсто стоји иза недвосмисленог става да је заштита животне средине на првом месту када су рударске активности у питању.

Милијановић поручује да све рударске активности морају да буду у складу за свим законима о заштити животне средине.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво