Читај ми!

Србија и Република Српска планирају градњу три нове хидроелектране

Министри енергетике Србије и Републике Српске сагласили су убрзану реализацију заједничких енергетских пројеката важних за читав регион, где економске користи треба да потисну политичке интересе. У Републици Српској очекују да ће ускоро са Федерцијом Босне и Херцеговине превазићи административне застоје за пројекте градње три хидроелектране на Горњој Дрини, које развијају са Србијом.

Пројекат "Горња Дрина" који Србија и Република Српска развијају предвиђа градњу хидроелктрана "Бук Бијела", "Фоча" и "Паунци".

Развој пројекта који доноси нове зелене киловате струје успорила је група посланика у босанско - хрецеговачком парламенту, покретањем поступка пред Уставним судом БиХ оспоравајући Републици Српској да додели концесију за изградњу иако, кажу, територијално покрива област будућих хидроелектрана.

"Они сматрају да је то требало да ради Комисија за концесије БиХ. Само да вам кажем да та Комисија од дана када је основана до данас никада није доделила ни једну концесију. У том смислу ценим да ће Уставни суд бити правичан и да неће блокирарти економски развој и Босне и Херцеговине и Србије", наводи Петар Ђокић, министар енергетике Републике Српске.

Министарка енергетике Србије Зорана Михајловић указује да је интерес свих нас, интерес енергтске безбедности региона, да учинимо све што можемо да што пре почне изградња поменутих хиоидроелектрана на Горњој Дрини.

"Три су хидроелектране у питању и када се погледају све студије изводљивости итекако су економски оправдане. Када је енергтика у питању, не размишљамо и о томе која је која држава. Ми морамо да се побвезујемо. Ми ако се не будемо повезали, ми ћемо бити изопштени из свих будућих конекција и будућих производњи", наглашава Михајловићева.

А већ овог месеца биће и кокретних потеза заједничких послова у гасном сектору - на гасификацији Републике Српске и припреми перојекта гасовода који ће се повезати на "Балкански ток", инвестиције вредне 47 милиона евра.

"Очекујемо у наредних седам дана потписивање заинтересованих стррана, то значи гасне компаније у Републици Српској и Србијагаса. Након тога Влада Србије доноси свој закључак и крећемо у обезбеђивање споразума између Босне и Херцеговине и Србије како би ту конекцију и изградили", додаје министарка Михајловић.

Министар Ђокић додаје да је тачка интерконекције на подручју Мачве.

"Планирано је да се овај гасовод развија дуж трасе аутопута од Кузмина до Бањалуке односно Новог града", додаје Ђокић.

Размотрене су и активности око градње нових далековода који су део пројекта "Трансбалканског коридора" за пренос струје.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво