Суботички винари већ користе подстицаје државе

Према најавама из Владе, држава је одлучила да снажно подржи развој виноградарства и винарства у Србији. Стратегија развоја винарства до 2030. године треба да буде припремљена у наредних неколико недеља. Своје место у том документу имаће виноградари и винари са Суботичко-хоргошке пешчаре на којој се узгајају позната вина са песка.

Више од век и по породица Ласла Хуперта у Хајдукову бави се узгојем винове лозе и производњом вина. На око 10 хектара годишње произведу око 30.000 литара вина, светских и аутохтоних врста.

"На кућном прагу је најбоље продати вино, јер то доноси највиши профит за виноградара. Домаћин има рачуницу јер су ту и ноћења и издаци за храну. Важно је да се улаже у дегустациону салу, у преноћишта и у ресторанске услуге", каже Ласло Хуперт.

После 11 година рада, винарија "Звонко Богдан" постала је препознатљива на српском тржишту. На својих 60 хектара под виновом лозом, годишње произведу више од 300.000 литара вина. Гости, после обиласка винарије, дегустирају вина у упечатљивом амбијенту.

"Рецимо да је до сада држава доста урадила за садњу, за производњу и у последњих пар година за вински туризам. Мислим да је битно да држава направи други корак, много значајнији за нас, а то је пласман производа и заштита од увоза", наводи Срђан Лукајић, енолог винарије "Звонко Богдан".

Држава жели да се повећају засади под виноградима у Србији, а томе ће допринети конкретне мере које ће се наћи у стратегији развоја ове гране пољопривреде.

"Има две групе мера: једна која се тиче набавке опреме за винарије, објеката које су у функцији винарија, пре свега мислим на дегустационе сале, на објекте где се производи вино. Што се тиче виноградара то је подизање нових засада. Има и трећа ствар коју ћемо увести кроз стратегију: то је изградња инфраструктуре да би се приступило винаријама", указује министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Суботички винари већ у великој мери користе подстицаје државе за садњу и нову опрему. Помоћ државе у пласману и промоцији српских вина на новим тржиштима биће драгоцена за све винске регионе у Србији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво