Турски инвеститори променили привредну слику југа Србије

У Србију стиже председник Турске Реџеп Тајип Ердоган са великом привредном делегацијом. А прва турска инвестиција у Србију стигла је 2010. године, Џинси у Лесковац. Захваљујући том улагању, обновљена је текстилна индустрија и смањена незапосленост у граду. Њихов пример следили су бројни турски привредници – укупно су уложили 100 милиона евра и запослили 25.000 радника.

Међу 22.540 незапослених Лесковчана 2011. године била је и Биљана Ранђеловић.

"Џинси ми је донео сигурну плату, сигурну будућност, задовољна сам, овде сам од првог дана", каже Биљана. 

Од Америке до Јапана, за најпознатије светске брендове, фармерице из Лесковца одлазе са ознаком "произведено у Србији". Око хиљаду радника месечно сашије 150.000 панталона.

"До 1.500 радника ћемо запошљавати до 2020. године. До сада смо инвестирали са нашим капиталом око осам милиона евра", каже Дениз Јасин, директор "Џинси Србија". 

После "Џинсија", 2016. године у Владичин Хан стигао је Теклас са производњом ауто-делова и 700 радних места.

"Видели смо да је људима потребан посао и да многи размишљају о одласку у Аустрију и Немачку, тако да је ово била добра прича за обе стране", каже Фикрет Ајнибал, директор "Теклас Аутомотиве Србија".

У Лебану је годину касније "Ормо група" отворила фабрику вунице и запослила 165 радника. Машине за чешљање и кончање вуне не гасе се 24 сата.

"Дошли смо зато што смо добили велику помоћ државе Србије. Наше је било само да унесемо машине и упослимо људе", каже Мерт Минкара, генерални менаџер "Лебантекса" у Лебану.

"Од пореза на зараду из турске компаније Ормо и нових радних места која су отворена у Лебану, имамо 600.000 динара прихода у буџету на месечном нивоу", каже Иван Богдановић, председник општине Лебане.

Текстилна фабрика и у Нишу на простору некадашње електронске индустрије. "Астер текстил" послује три године и планира ширење производње.

Турски инвеститори променили су привредну слику југа Србије.

"Уложено је негде преко 35 милиона евра до сада и што је најбитније, ови турски инвеститори који су дошли овде и који су инвестирали у Србију, доводе своје пријатеље и своје пословне партнере да шире производњу", каже Горан Јовић, директор Привредне коморе за Јабланички и Пчињски округ.

Највећа турска инвестиција тек ће стићи – у Краљеву фабрика текстила "Еуро тајп" требало би да запосли 2.500 радника, у Ћуприји, "Фека аутомотив" улаже 11,5 милиона евра, а у Малом Зворнику је све спремно за отварање фабрике текстила.

"Претходних 50 година ништа није отворено у Малом Зворнику. Само су затварани погони. Триста људи би требало да се у наредних годину дана запосли", каже председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић.

Од Владичиног Хана Коридором 10 до Смедерева и Београда, преко Крупња до Прибоја, инвестиције вредне више од 100 милиона евра. Захваљујући турским улагањима у Рашкој области обновљена је инфраструктура и засијала Рамска тврђава из 15. века на Дунаву.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво