Конкурс за нишке предузетнике – они узму кредит, град плаћа камате

Микро, мала и средња предузећа са подручја града Ниша моћи ће да конкуришу за банкарске кредите за које ће камату плаћати град, за шта је расписан јавни позив банкама. Ово је трећи циклус како град Ниш помаже мала, микро и средња предузећа отплатом камате на кредите за привреду.

Мирослав Павловић из Ниша, чије предузеће производи заштитну опрему, и већ је користило кредит за који камату плаћа град, за исту субвенцију конкурисаће и ове године, јер му то омогућава да ојача фирму и унапреди производњу.

"Кредит сам користио за ликвидност фирме и за плаћање материјала. Та средства за мала предузећа много значе, јер је кредит бескаматни, а добављачима измиримо унапред и добијемо рабате који много значе јер дају бољу цену", каже предузетник Мирослав Павловић.

За субвенционисање камата на додељене кредите град је ове године издвојио 9.343.000 динара, а нишка микро, мала и средња предузећа моћи ће да конкуришу за практично бескамате кредите у износу од 100 хиљада до милиона и по динара са роком отплате од 12 месеци.

"Намена средстава из кредита биће за развојне пројекте наших компанија. Ограничења која постоје везана су за то да ће корисници кредита преко банака моћи да буду фирме које ће се бавити производним и услужним делатностима", каже Милан Ранђеловић из Канцеларије за локални економски развој. 

Прошле године на овај начин град је помогао 159 предузећа.

"Значајан параметар везан за број предузетника – нових предузетника је више за 20 одсто, и за преко 25 одсто је више нових предузећа. То је амбијент који је створен у Нишу", каже Дарко Булатовић, градоначелник Ниша. 

Процене су да су оваквим бројкама које се односе на период од 2015. до 2018. године допринеле мере економске политике и државе и града, који већ најављује  нове мере, бесповратна средства за развојне програме предузећа и заједничке пројекте са научно-образовним институцијама.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво