Железара у Смедереву задржала примат највећег српског извозника

Петнаест највећих домаћих извозника од јануара до маја, по подацима Министарства финансија, планисарало је на инострано тржиште производе вредне милијарду и седамсто милиона евра. Најзначајнији извозни производи према подацима Управе царине су електричне машине и апарати, друмска возила, гвожђе и челик и обојени метали.

Смедеревска железара крајем прошле године преузела је примат највећег српског извозника и задржала га и у првих пет месеци 2019.

Одлука Владе Србије да челичану са 5.000 запослених прода кинеском "Хестилу", донела је велике инвестиције, повећање производње. Некадашњи губиташ, са више од 313 милиона евра највећи је српски извозник.

"Са добрим инвеститором и са много добрим радницима, које ми имамо унутра, резултат је морао да дође", каже Синиша Прелић, председник Самосталног синдиката "ХБИС Србија".

Крагујевачки "Фијат" уз повремена застајкивања и даље вози. Са извозом од близу 252 милиона евра заузео је друго, а "Тигар Тајерс" је на трећем месту. Улагање француског "Мишлена" померило је Пирот, по висини зарада са зачеља, међу првих 15 градова у Србији.

"Постојећа предузећа, која су подршка Мишелину су такође повећала производњу и ми данас у оквиру слободне зоне Пирот, имамо негде око шест и по хиљада запослених", каже Владан Васић, градоначелник Пирота.

"Фијат Крајслер аутомобили" представљају 73 процента извоза привреде града Крагујевца и 40 процената извоза привреде Шумадије и Поморавља", каже Предраг Лучић, директор РПК Крагујевац. 

Међу највећим извозницима су "Бош", "Леони", РТБ Бор, НИС, "Јура корпорација", "Хенкел" - предузећа која мењају слику читавих регина.

Стране компаније доносе у Србију нове инвестиције и технологије, отварају радна места, дају ветар у леђа домаћој економији.

Позитиван тренд се наставља. Суфицит буџета на крају маја износио је 8,3 милијарде динара, а стопа незапослености до краја године требало би да буде смањена на око 10 одсто.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво