Удруживање начин за опстанак банака

Банкарски сектор у Србији сигуран. Постоји могућност спајања мањих државних банака јер нису у могућности самостално да опстану, оцењује председница УО Удружења банака Србије Драгиња Ђурић.

Председница Управног одбора Удружења банака Србије Драгиња Ђурић оценила је да је банкарски сектор у Србији сигуран, али није искључила могућност смањења броја банака у земљи, са садашњих 34, јер неће све мале банке моћи самостално да опстану.

Ђурићева, која је и председница Извршног одбора Банке "Интеза", подсетила је да је држава већ најавила могућност спајања банака у којима је она већински власник, оцењујући да због глобалне кризе сада није прави моменат за продају банака, јер су цене акција толико ниске да је дестимулативно нудити их на продају.

У интервјуу за нови број магазина "Банкар", Ђурићева је рекла да може доћи и до спајања банака на глобалном нивоу, што ће сигурно имати последица и на укрупњавање банкарског сектора у Србији.

Говорећи о политици банкарских камата, она је рекла да је велики противник високих камата на динарске депозите од чак 25 одсто, јер се намеће питање по којој ће се онда камати пласирати та средства.

"Проблем је што се на тај начин имобилишу средства у банкама које само одржавају сопствену ликвидност, а истовремено се онемогућава банкама, које би заиста пласирале кредите, да до тог депозитног потенцијала дођу по некој нормалнијој каматној стопи. Тако се индиректно гуши и привредна активност", објаснила је председница Извршног одбора Банке "Интеза".

Када је реч о кретању курса динара, Ђурићева је предочила да банкама не одговарају превелике осцилације курса, јер оне на томе ништа не зарађују, већ губе.

"Нестабилност курса води ка неизвесности и неповерењу, јер клијенти почињу да сумњају шта ће се десити и онда исфорсирано купују девизе, додатно вршећи притисак на курс", сматра председница УО Удружења банака Србије.

Ђурићева је пренела да се дешавало да се грађанима прода много више девиза него што је нормалан ниво, само због паничног страха да ће курс отићи навише.

"Једино стабилност прија. Било да је евро 85 динара или више од тога. Само да нема наглих осцилација које стварају панику", указала је Драгиња Ђурић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво