Шта се све може наћи на Сајму грађевинарства

"Будућност градимо сада", слоган је 45. Међународног сајма грађевинарства, на коме су представљени најновији домаћи и страни еколошки и енергетски ефикасни грађевински материјали и најсавременије дигитализоване грађевинске машине.

Незапаљиви дрвоцементни еколошки блокови са уграђеном термоизолацијом, из Италије, доносе први пут високи А4 ниво енергетске ефикасности градње.

"То значи да ваш објекат троши од 15-25 киловат-часова по метру квадратном током године у објекту. То значи да штедите новац за грејање и хлађење вашег објекта", каже Ален Бијелић, архитекта "Изотекс".

Први пут ван ЕУ изложене су грађевинске плоче од природне глине које су практично незапаљиве и изолују буку до 56 децибела. Еколошке су, разградиве, али и неколико пута скупље од гипсаних плоча.

"Овај производ служи за унутрашњу тзв. суву градњу. Имате гипсане плоче и овај еколошки производ базиран на природним материјалима и уместо глине која је раније лепљена на зидове, сада је то лакше, имате плоче које се причвршћују шрафовима", каже Еуген Хернер из "Харт керамик".

Дигитализација стиже и у грађевинарство. Из Републике Јужне Кореје, где је време одавно новац, стижу грађевинске машине које саме утврђују шта им је у квару.

Милош Милошевић из "Лагер машина" објашњава да било који квар на машини да се деси, активира се грешка на рачунару на монитору, где је комплетан увид у све параметре машине.

"Наредне кораке препоручујемо, где није потребна наша екипа да излази на терен, већ се део који је у проблему пошаље купцу, где може са упутством и сам да га замени", каже Милошевић.

Поред материјала и опреме на сајму су организована стручна предавања и радионице. Своје производе изложило је више од 600 излагача из 27 земаља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво