Уговор са ЕИБ за подршку угроженим општинама

Министар финансија Синиша Мали и шеф дивизије Европске инвестиционе банке Матео Ривелани потписали су уговор за реализацију пројекта побољшања квалитета живота у јединицама локалне самоуправе.

Пројекат "Партнерство за програм локалног развоја" је покренула Влада Србије у сарадњи са Европском инвестиционом банком и Мисијом програма УН за развој.

Вредан је 30 милиона евра, од чега се 22 милиона финансира из кредита ЕИБ. Остатак средстава обезбеђује се из буџета, а локалне самоуправе морају да учествују са најмање 15 одсто вредности појединачног пројекта.

Новац је првенствено намењен неразвијеним општинама и онима које су у претходном периоду биле погођене кризама.

"У око 40 општина следи сређивање објеката, паркова, школа... Циљ програма је да побољшамо квалитет локалне инфраструктуре како би обезбедили равномерни развој. Тако ће и локалне самоуправе бити примамљивије инвеститорима, веће су шансе да ће доћи и отворити нова радна места", рекао је Синиша Мали.

Истиче да је у прва три месеца буџет у суфициту, а стопа незапослености се смањује. Додаје да локална инфраструктура треба да буде још боља да би и резултати били бољи.

Министар локалне самоуправе Бранко Ружић напомиње да у Влади постоји договор да се не праве козметичке промене него да се из темеља мењају услови у којима општине функционишу.

"На општинама је велики посао и притисак да испоруче све захтеве грађанима. Имајући у виду велике разлике између развијености општина и градова, подршку овог програма добиће општине из треће и четврте групе развијености, посебно оне које су биле на удару поплава и мигрантске кризе", истакао је Ружић.

Влада је, каже, на слатким мукама јер доста општина конкурише за средства. "Она прича да не знају да припреме пројекте више не важи", истакао је Ружић.

Шеф делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици истиче да је потписивање уговора важан тренутак када ЕУ показује да заједничким напорима заједно са Владом покреће развој општина.

"Од 2000. ЕУ сарађује са властима у Србији на испуњавању захтева локалних заједница, радимо за грађане, за фирме, за целу заједницу. Ми смо до данас реализовали читав низ пројеката, неки из ИПА фондова што су неповратна средства, неки из кредита и зајмова какав смо потписали данас", истакао је Фабрици.

Честито је Влади на иницијативи да узме зајам и започне овај пројекат како би се испуниле потребе локалних заједница када је реч о њиховом социјално-економском развоју.

"Влада посвећује пажњу потребама угрожених подручја, а такође је ово инвестициони замајац локалу који треба да буде замајац привредног развоја али и свих активности које се тичу евроинтеграција јер највећи број прописа ЕУ треба да се примени управо на локалу. Важно је и да се економска отпорност не концентрише само у великим градовима већ да се распореди по целој земљи", напоменуо је Фабрици.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво