Јабуке из Тополе преживеле град, али не и тржиште

Прошла година за воћаре у Тополи била је најлошија у последњих неколико деценија. Невреме је уништило готово целукупан род воћа, а преостало немају коме да продају. Јабуке су у целој Европи изузетно родиле. Повећана је понуда, а воћари из Тополе упозоравају да су због великог увоза, приморани да своје воће продају у бесцење. Забринуто улазе у наредну сезону, јер им, кажу, треба неколико добрих година да покрију губитке.

Jабуке у тополском крају, преживеле су град, али не и тржиште. Ниска цена на почетку откупа приморала је многе воћаре и да одустану од бербе.

"По некој пристојној цени, од 21, 22 динара само смо успели да продамо вагон, тј. 10 тона. То је негде око 200 до 210 хиљада динара, а само вештачко ђубриво које смо бацили, плаћено је 350 хиљада динара", каже Никола Вујић из Винче.

Прва и друга класа лане је продавана по педесет динара. Чекајујћи бољу цену, многи су, целокупан род сместили у хладњаче. Сада све продају, као индустријску јабуку, по четири динара за килограм.

Петнаест килограма јабука јефтиније је од амбалаже. Дрвена гајбица кошта 70 динара.

"Највећи проблем је можда увоз иностране јабуке. Нашу јабуку не желе да узму, а оно што узму, гледају баш сваку ситницу", каже Лазар Ђорђевић из Винче.

Извозне процедуре су пооштрене, траже се плодови доброг квалитета, али и изгледа. Због града, само пет одсто прошлогодишњег рода, могло је да задовољи те услове.

"Постоји решење, противградне мреже, али ми тренутно немамо средстава", каже Ђорђе Стевановић из Винче.

Зато је Општина са министарством пољопривреде, банкама и осигуравајућим кућама, покренула пројекат за набавку противградних мрежа.

"Пољопривредницима дајемо на 10 година кредите са субвенционисаном каматом. Значи фиксна стопа 3,7 одсто на годишњем нивоу, а држава враћа 50 одсто субвенција", каже Драган Јовановић, председник СО Топола.

Топола је, навеће воћарско подручје у Србији. Од око 5.000, противградном мрежом покривено је 250 хектара. И док прерачунавају штету, воћари већ спремају засаде за нову сезону и очекују већу бригу надлежних.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво