Андреј Јовановић, човек који је продао плазму Кока-Коли

Пре 11 година Андреј Јовановић је продао српски чипс, компанију "Марбо", "Пепсију". Испред инвестиционог фонда "Мид Еуропа партнерс" и компаније "Моји брендови", сада је продао и пожаревачки "Бамби" за 260 милиона евра "Кока-Коли".

Више мултинационалних компанија је било заинтересовано за куповину "Бамбија", рекао је Андреј Јовановић за РТС. Пресудила је – синергија.

За "Бамби" и, пре свега, "плазму", каже да су "иконик" бренд Србије и региона.

"Пре четири године смо аквизицијом дошли до 'Бамбија', изабрали смо приоритете и фокус ставили на то шта желимо да створимо до тога", рекао је Јовановић који је захвалио менаџменту јер је, каже, "таква љубав према компанији ретко виђена".

Овај успешни бизнисмен, а некада хокејаш, каже да је продаја "Бамбија" тимски резултат.

"Успели смо да изанимирамо највеће компаније на свету, а дефинитивно некога ко није био у тој бранши. Последња два дана покушавам да то упоредим са синергијама које 'Кока-Кола' доноси региону и свима нама и даје признање да и код нас могу да се произведу тако квалитетни брендови, да их неко преопозна и преузме компанију, да 'плазма' може да се појави на свим рафовима можда целог света", указао је Јовановић.

Истиче да се, како се мења свет, мењају и мултинационалне компаније. Тако и "Кока-Кола", која није имала искораке ван индустрије пића, прелази на бисквите.

"Ако су купили 'Коста кафе', највећи ланац кафетерија у свету, замислите да из пожаревачког 'Бамбија' крене производња сваког кекса уз сваку кафу коју буду служили", навео је Јовановић.

Зашто сада?

Андреј Јовановић каже да је "Бамби" у његовим рукама постигао врхунац. Највише је напредовао извоз, нарочито у региону.

"Долазимо пред крај, то су реалне могућности. Увек покушавам да кажем да сам поносан локални предузетник. Знам како функционише тржиште, могу ли искорак да направим и да се производ појави на полици у Америци? То је задатак који је финансијски тешко остварив. На овај начин, свим својим расположивим капацитетима 'Кока-Кола' може то да уради", указао је Јовановић.

Додао је да се репутација гради испуњавањем обећаног. Пре 11 година, он је "Марбо" продао "Пепсију".

"Када изградите име и прошири се глас о вама да радите како треба, да испуњавате обећано, ви градите репутацију. То је олакшало процес у 'Бамбију'", навео је Јовановић.

Истиче да иза ове аквизиције стоји велики "Прајват еквити фонд", инвестициони фонд који ради по свим усаглашеним законима. Јовановић је рекао "да ће се платити сав порез који треба да се плати по закону".

"Ако закон даје бенефит инвеститору који долази из јурисдикције где нема пореза, то није лоша ствар. Ја сутрадан такве одговорне партнере могу да вратим у ову земљу, у друге инвестиције, јер се показало профитабилним", рекао је Јовановић.

Књаз Милош на продају, за Имлек приоритет нова фабрика

Када су у питању односи са политичарима, Јовановић каже да не познаје никога ко је био на власти у периоду када је купио "Марбо". Са актуелном владом има, истиче, "проактиван партнерски однос".

Са тадашњим премијером Вучићем сарађивао је у случају млекара.

"Обратио сам се Привредној комори Србије у вези са случајем који је могао да девастира млечну индустрију – пласман млека из ЕУ без такси, што би угрозило 4.200 људи које раде за 'Имлек'. Јавио ми се премијер, питао шта треба да се уради да се заштити српски привредник. Након седам дана уведене су баријере", објаснио је Јовановић додајући да је у Хрватској било угрожено 50 одсто сточног фонда.

Још не размишља о продаји "Имлека". Тренутно им је приоритет изградња најмодерније фабрике у Европи, у Падинској Скели.

"Кока-кола" је показала интересовање за "Књаз Милош". "Велика је компетиција и интересантно је са колико пажње гледају на 'Књаз Милош'", рекао је Јовановић.

Број коментара 41

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво