Све веће интересовање за органску производњу хране

Све већи број пољопривредника који обрађује мале површине земљишта одлучује се за биолошку производњу, јер је то начин да више зараде. Да је све веће интересовање за знања из органске пољопривреде сведочи и треће гостовање холандског стручњака Питера Свона у Београду. О томе ће говорити на семинару овог викенда у хотелу Славија.

За семинар о томе како произвести поврће и воће без хемијских средстава, без орања и вештачких ђубрива пријавио се и Миша Момчилов. До пре две године је живео у Италији где је радио као фотограф. Онда је одлучио да се врати у родно Опово и започне органску пластеничку производњу поврћа на 500 квадрата. На једном хектару узгаја воће а планира да гаји и житарице.

"Човек мора да буде мало оптимиста, мало идеалиста у неку руку да би кренуо уопште у ово јер као и сваки посао потребно је одређено време да би постојао неки профит. Тренутно, може да се да се заради да се живи али ништа више", наводи Момчилов, пољопривредник из Опова.

Бољу зараду нада се, обезбедиће му то што се прикључио "Зеленој филозофији". То је мрежа фарми које производе на традиционалан начин, а чији се производи без посредника пласирају у ексклузивним престоничким ресторанима

"Данас има све више и више произвођача који схватају да је оваква храна све више у тренду и да је свест о томе као и тражња код градских потрошача о томе све веће", објашњава Васо Лекић, власник ресторана.

Већина чланова "Зелене филозофије" своја знања о производњи биолошки хране покушаће да унапреди на семинару Питера Свона.

Холандски стручњак заговара такозвану Ведску пољопривреду. Слична је органској јер не користи хемијске препарате. Нема обраде земљишта већ се користе предусеви и застирање земљишта сламом. Праве се природни компости којима се хране микроорганизми у земљишту који помажу биљци да буде отпорнија и даје веће приносе.

"Бенефити су у томе што добијате бољи квалитет хране, са више витамина, минерала. Овако узгајене биљке немају проблеме са болестима, штеточинама и коровом. Приноси су исти или већи као у конвенционалној пољопривреди, са мање рада и мање трошкова", објашњава Свон.

Семинар о ведској пољопривреди одржаће се за викенд у хотелу Славија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво