Мали: Реформе плата и Пореске управе приоритети следеће године

Осим реформе плата, 2019. треба да буде и година реформе Пореске управе и пореског система, поручио је министар финансија Синиша Мали, који је најавио измене сета пореских закона до краја године.

На представљању "Беле књиге" Савета страних инвеститора, Мали је рекао да ће за владу и премијерку Ану Брнабић у наредне две године реформа Пореске управе и пореског система бити приоритет.

"Слушали смо коментаре привредника и уградили их у законе које ћемо променити. Измене су управо оне које сте желели", поручио је Мали привредницима.

Каже да је пре доласка на конференцију имао сасатанак са представницима ММФ-а који су на тродневној радионици у Србији поводом смерница за реформу пореског система.

Ради се, каже, на утврђивању које су то мањкавости система по питању функционисања Пореске управе.

Све предвиђене измене закона везаних за порезе који би до краја новембра требало да буду у скупштинској процедури урађене су, наводи министар, уз узимање у обзир мишљења струке и привредика Србије.

Основни захтев привреде је, каже, смањење оптерећења на зараде што ће бити предвиђено, као и велики број пореских подстицаја за иновативне и друге делатности.

Министар је рекао да ће тако неопорезиви део зараде бити подигнут на 15.000 динара и да ће се од 1. јануара већ кренути са мерама за даље смањење оптерећења на плате, подстицање раста и привлачења инвестиција.

Циљ Владе за 2019. је, каже министар, да одржимо и покушамо да убрзамо стопу раста БДП-а.

"То је основни циљ", поручио је Мали и истакао да је Влада потпуно посвећена одржању фискалне стабилности уз сманење јавног дуга, као и на раст привреде.

Навео је да за први девет месеци ове године раст 4,5 одсто, те да је циљ да буде достигнут исти ниво наредне године како би конинуирано износио четири или 4,5 одсто.

"Следеће године највеће капиталне инвестиције"

Буџет за 2019. годину, како је рекао, подразумева контролисани дефицит и никада веће капиталне инвестиције у нове ауто-путеве, железничке пруге, мостове и тунеле.

"Желимо да кроз јавна улагања подстакнемо стопу раста", каже Мали.

Уз одржавање фискалне стабилности, најтеже реформе су иза нас, рекао је Мали и навео да се сада надлежни баве "нијансама" које треба да подстакну раст и смање стопу незапослености испод 10 одсто.

На замерке да нема много времена за јавну расправу, Мали каже да су два примера широке јавне расправе закон о јавним набавкама и закон о накнадама.

"Биле су три велике јавне расправе о закону о јавним набавкама. Сви заинтересовани су могли да учествују. Слично је и са законом о накнадама", каже Мали.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво