Ндегва: Грађани морају да буду заштићени од пада у сиромаштво

Србија је остварила изузетан напредак, а добра вест је да је привредни раст настављен, да је тржиште рада забележило велико побољшање и да је стопа сиромаштва опала, изјавио је шеф канцеларије Светске банке у Србији Стивен Ндегва.

"Привредни раст би требало да достигне 3,5 посто ове године, након што је у првој половини године забележен велики пораст од 4,9 одсто", изјавио је Стивен Ндегва на 18. Економском самиту Србије у оквиру панела о борби против сиромаштва и неједнакости.

Како је навео, један од покретача у првом полугођу био је пораст у грађевинској индустрији за 26 одсто, што је, оцењује, добра вест.

"Тржиште рада је забележило велико побољшање, будући да је у првој половини године 1,0 одсто више грађана добило посао", рекао је Ндегва.

Светска банка је, према његовим речима, оптимистична по питању мера које спроводи Србија, али и даље, указује, постоје потешкоће што се тиче имплементације појединих реформи у области царинских процедура и државне управе.

"Позивамо и на пуну имплементацију система плата и платних разреда, што ће допринети бољем раду у државној управи", уверен је.

Поменуо је и да је у Србији отворено 16.000 радних места у протеклих шест месеци, што је велики број, али, каже, мора још доста тога да се уради.

Наглашава и да морају да постоје једнаке могућности за све групе и регионе, као и право на основно образовање, здраствену заштиту и радна места.

"Грађани морају да буду заштићени од пада у сиромаштво", изјавио је Ндегва, додајући да ће Светска банка наставити да помаже Влади Србије да оствари привредни раст који доноси отварање нових радних места.

Он је додао да Србија не само да треба да се припреми за улазак у Европску унију, већ и да искористи све могућности у смислу конкурентности и ефикасности како би могла да имплементира пројекте који долазе са чланством.

"Једном када уђете у ЕУ постоје још веће прилике и могућности. Реформе које се спроводе у складу са прописима ЕУ су кључна ствар, што ће отворити могућности за повећање раста и за веће приходе људи", изјавио је Ндегва.

Како је истакао, основни циљеви Светске банке су повећање просперитета и његова расподела.

"Када говоримо о расту, то мора да буде раст који ће донети разне могућности за сиромашне, а за Србију то знаци да помогне сиромашнима у руралним областима, да помогне пољопривреди и да у тој области постоје послови", изјавио је Ндегва.

У Србији где је присутно смањење броја становника, маргинализоване групе, попут Рома, морају да, према његовим речима, добију могућност да се уклопе у друштво.

"Дакле, не само раст, већ и социјална политика", изјавио је Ндегва.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво