Вучић на отварању ИМИ-ја: Постајемо део глобалних трендова

Отварамо врата будућности 21. века и постајемо део глобалних трендова, поручио је председник Србије Александар Вучић на отварању филипинске компаније за електронске ауто-компоненте ИМИ у Нишкој Бањи.

У Нишкој Бањи је отворена фабрика филипинске компаније "ИМИ" која ће призводити електронске ауто-компоненте. "Врпцу" су свечано пресекли председник Србије Александар Вучић и менаџмент ИМИ-ја.

Вучић је рекао да је поносан на чињеницу да је после две године посао на подизању ове фабрике приведен крају, да је овде већ запослено 74 људи, углавном из Ниша и околине, а да ће их бити и 1.200, уз могућност даљег раста броја запослених.

"Никад се нећу уморити долазака у Ниш и отварања нових фабрика", рекао је Вучић и додао да се запошљава све већи број људи.

Покушаћемо, додао је, да од Ниша направимо регионални индустријски центар и захвалан је Нишлијама који су оберучке прихватили све инвеститоре на најбољи начин.

Поручио је руководству ИМИ-ја да ће увек имати помоћ државе и локалне самоуправе, јер, каже, сви желимо већи профит, веће зараде, веће запошљавање.

Додао је и да је ИМИ иновативна компанија да јој требају високоопбразовани људи, што нама говори да нам треба реформа школства и високог образовања како би одгворили тренутку и модерним трендовима.

"Хоћу да се захвалим нашим радницима који су почели да раде и онима који ће тек почети, а они репрезентују нашу земљу и показују да смо способни за велике ствари", приметио је Вучић.

Како је рекао раде се путеви, радиће се и пруге, а југ Србије чека боља будудћност.

У Русији ће разговарати о томе како да преузимамо гас, што ће такође бити у циљу бољег амбијента за инвеститоре. 

Вучић: Одавно није више "што јужније - то тужније"

Председник је рекао да се југ Србије убрзано развија, да има још пројеката на којима мора да се ради, али да одавно више није "што јужније - то тужније".

"Југ се убрзано приближава другим деловима Сбрија, а чак је у неким срединама на југу, на њихову срећу, али не и на срећу других делова земља, стање драматично поправљено", рекао је Вучић новинарима у Нишу где је јутрос отворио фабрику ИМИ.

Мора, указао је, да буде још боље, али и приметио да је данас много боља ситуација него пре пет година и у Владичном Хану, захваљујући инвеститорима, те додао да и "Јумко" сада коначно ради.

Ипак, навео је да је веома забринут за Топлицу, у коју ће морати више да се улаже, као и да се поправи фискална ситуација у Лесковцу и Врању.

"Долази 'Делфа' у Лесковац. Имамо још много пројеката, тражили су људи из Сурдулице канализациони прстен око властине, што вреди 17 милиона евра и скуп је пројекат. Градимо аутопутеве и нико неће имати мрежу аутопутева као југоисток Србије", рекао је председник.

Додао је да је јуче разговарао да са представницима општина и пет округа на југу о конкретним стварима, те да се чуло да има комуналних, инфраструктурних проблема.

"У Лебане је дошла прва фабрика после 30 година и сад тразе још и то је добро, јер значи да се људима вратила вера у живот и нада у другачију и бољу будућност", истакао је.

Подсетио је и да је Бојник добио новац за агро комплекс од Европе, а да ће држава помоћи са 226.000.

"Желим да верујем да можемо да поправимо још доста ствари и мислим да људи у то верују, јер виде да радимо, а радимо више него икада, и више се него икада инвестира у југ Србије", рекао је Вучић. 

Инвестиција вредна више од 33 милиона евра

Инвестиција у Нишкој Бањи је вредна више од 33 милиона евра и у фабрици ИМИ ће се производити електронске компоненте за аутомобилску и индустрију информационих технологија у Европи и земљама где ИМИ имају своје производне погоне и пословне партнере.

У фабрици, која је изграђена на 14.000 метара квадратних, биће запослено око 1.250 радника до 2027. године, међу којима ће бити 500 инжењера.

Отварању су присуствовали и директор компаније ИМИ Жил Бернард, директор компаније ИМИ у Нишу Радослав Георгијев, регионални директор за операције у ЕУ Ерик Серж де Кандидо, градоначелник Ниша Дарко Булатовић и други гости.

Фабрика је изграђена у индустријској зони Лозни калем. ИМИ послује у саставу светски познате компаније "Ајала".

Компанија ИМИ производи прецизну електронику за возила, познатију као ЕМС системи. Послује у осам земаља и запошљава око 17.000 радника.

ИМИ је у Нишкој Бањи изгадио своју 15. фабрику у свету.

Компанија ИМИ је основана на Филипинима 1980. године, а европски огранак 1997. у Бугарској.

Инвеститор је одлучио због раста у аутомобилском сектору да отвори нови производни погон у југоисточној Европи и као за локацију је изабрао град Ниш.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво