Европске интеграције дале оквир за одрживи развој Србије

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је са комесарком ЕУ за дигитално друштво и економију Маријом Габријел о будућим активностима које се односе на дигитализацију у Србији, дигиталној агенди за Западни Балкан и моделима којима ће ЕУ подржати процес дигитализације наше државе, развоју предузетништва и економије засноване на знању.

Иновације у предузетништву важан су елемент одрживог развоја наше државе, оценила је министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, саопштено је из Министарства.

Из ИПА средстава намењених Србији, а о којима Јоксимовић преговара са ЕУ од 2014. до 2018. године, опредељено је готово 24 милиона евра бесповратних средстава за подршку иновативним предузећима, сарадњи научно-истраживачких институција и пословне заједнице, наводи се у саопштењу.

Јоксимовић објашњава да се значајан део новца користи за технолошки напредак и да наредних година можемо очекивати нове позиве за достављање предлога пројеката наших предузећа и научно-истраживачких институција који ће бити подржани средствима ЕУ.

У том смислу, очекује да ће се кроз ИПА 2018, за коју су у току консултације и преговори, одвојити значајнији пакет средстава за иновациону делатност.

"Очекујемо око 7,5 милиона евра из фондова ЕУ и око 2,5 милиона из буџета Србије", каже Јоксимовић.

Комесарка ЕУ за дигитално друштво и економију Марија Габријел сматра да наша држава има значајан потенцијал за раст заснован на иновацијама.

Дигиталина агенда, како наводи, приближиће Западни Балкан ЕУ, модернизовати јавну управу и повећати конкурентност.

Габријел је прецизирала да ће регион бити део активности које су до сада обухватале само чланице ЕУ, а у сегмету развоја дигиталних вештина, е-управе, програмирања.

Комесарка Габријел и министарка Јоксимовић размениле су мишљења о актуелним дешавањима у Европи, пред изборе који ће бити одржани идуће године, ситуацији у региону, као и европском путу Србије.

Габријел је нагласила да је Србија несумњиво показала велики напредак у реформама у свим областима, посебно економији.

Посебно је захвалила Јадранки Јоксимовић, као националном ИПА кординатору, на дугогодишњем успешном планирању и координирању предприступним фондовима, наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара