Брнабић: Раст БДП-а у 2018. години премашиће четири одсто

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да је, без обзира на пројектовани раст БДП-а Србије за 2018. годину од 3,5 одсто, сада вероватније да ће раст БДП-а до краја године премашити четири одсто.

"У првој половини ове године, раст БДП-а Србије био је 4,8 одсто. Иако је пројектовани раст за 2018. годину био 3,5 одсто, сада је вероватније да ћемо чак премашити раст од 4 одсто до краја године", рекла је Ана Брнабић у Паризу на конференцији Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД).

Премијерка је навела да је Србија пре само пет година била буквлано на само пар месеци од проглашења несолвентности.

Додала је да је уз велике напоре њених претходника, тадашњег премијера, а данас председника Србије Александра Вучића и његовог тима, као и ње као министра за државну управу и локалну самоуправу, а у партнерству и уз велику подршку ММФ-а, то избегнуто.

"Успели смо да стабилизујемо јавне финансије, да повећамо буџетски суфицит другу годину заредом, смањимо јавни дуг, који је тренутно испод 60 одсто БДП-а, испод критеријума из Мастрихта, више него преполовили смо стопу незапослености, која је била изнад 24 процента, а данас је испод 12 одсто, побољшали смо пословни амбијент тако да смо прошле године привукли 2,6 милијарди евра директних страних инвестиција, више него остатак региона заједно", испричала је Брнабић. 

Према њеним речима, тиме је Србија заслужила титулу светског лидера у СДИ, према ранг листи Фајнешнел тајмс, а која је мерена индексом привлачности неке земље као дестинације за гринфилд директне стране инвестиције гледано према велицини њеног бруто домаћег производа. 

"Србија је заслужила и титулу шампиона у реформама у Југоисточној Европи по ранг-листи Свеске банке, а сада постепено попуштамо врло строге мере фискалне консолидације и то је почело да се одражава у нашем расту БДП-а", навела је премијерка.

Истакла је да су то све сјајне вести и додала да је веома поносна на та достигнућа, као и да је захвална њеном претходнику, Александру Вучићу, који је спровео веома тешке и непопуларне мере током његовог мандата, чије резултате видимо данас.

Париску конференцију српска премијерка искористила је и за састанак са председником Владе Маурицијуса, а учествовала је и на панелу на којем је говорила о блокчејн технологији.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво