Брнабић на панелу о блокчејн технологији

Председница Владе Србије Ана Брнабић борави у једнодневној посети Француској, где је на панелу Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) говорила о блокчејн технологији.

У обраћању на панелу Ана Брнабић је истакла да јавни сектор треба да буде у служби грађана и да треба да прихвати промене које доноси нова технологија.

"Управо због тога толико говорим о е-управи, јер она омогућава лакше и брже услуге и ставља фокус на потребе грађана и привреде, уместо на потребе јавних службеника", навела је Брнабић.

Премијерка Србије представљајући економску слику земље навела је да су приротети њене владе дигитализација и модернизација српске економије, а циљ креирање подстицајног амбијента за ИТ индустрију, развој предузетништва и јачање економије засноване на иновацијама и модерним технологијама.

"Упоредо са реформом законодавства започели смо корениту реформу образовања са циљем да подижемо младе генерације које ће бити спремне за међународно тржиште и промене које се дешавају. Радимо на томе да од Србије створимо једног од европских лидера у ИТ сектору, који већ сада има годишњи раст од 20 одсто", рекла је премијерка.

Централна тема данашњег панела била је блокчејн технологија, која је глобално препозната као једна од најзначајнијих нових технолошких иновација у свету. Ова технологија омогућава дистрибуирани запис података који се чувају на већем броју повезаних рачунара, уместо на само једном месту, чиме се омогућава висок ниво заштите података и гарантују безбедне трансакције које не могу бити злоупотребљене.

Председница владе истакла је да је блокчејн технологија већ присутна и да Србија у овој области има компаније светске класе. Она је навела да постоји Блокчејн иницијатива Србије (СБИ), која има задатак да додатно унапреди ову технологију у земљи и промовише резултате Србије у свету.

Модераторка панела била је утицајна новинарка лондонског листа Економист Ен Мекелвој, а панелу су присуствовали и премијери Маурицијуса и Бермуда Правинд Џагнет и Дејвид Бурт.

По завршетку панела, премијерка је имала састанак са генералним секретаром ОЕЦД Хосе Анхел Гуријом, кога је ближе упознала са економским реформама Владе Србије, где је пренела жељу Србије да интензивније сарађује са овом организацијом, те напоменула да чланство у Европској унији остаје стратешки циљ Србије и изразила захвалност ОЕЦД-у на подршци и помоћи њихових експерата у неколико програма спроведених у Југоисточној Европи, у којима учествује и Србија.

На маргинама Самита, Брнбић се састала и с премијером Маурицијуса Правиндом Џагнетом, где је заључено да су односи Србије и Маурицијуса пријатељски и без отворених питања, а Брнабић је пренела да је Србија изузетно захвална на чврстој подршци коју Маурицијус даје очувању територијалног интегритета и суверенитета наше земље.

Организација за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) основана је 1961. године са циљем да промовише принципе владавине права, демократије и тржишне привреде.

Данас су главни циљеви ОЕЦД-а обезбеђење брзог темпа економског раста и високог нивоа запослености у земљама чланицама и стимулисање и координисање помоћи чланица ОЕЦД земљама у развоју.

Организација, чије чланице су неке од економски најразвијенијих земаља света, попут САД, Немачке, Велике Британије, Француске, Норвешке, Аустралије, Канаде, Јапана бави се и анализирањем стања у земљама нечланицама, а земаљама у транзицији ставља на располагање своје искуство у успостављању тржишних принципа.

Седиште организације је у Паризу.

број коментара 0 пошаљи коментар