Завршена жетва пшенице, род мањи због кише

Након скоро 45 дана у Србији је завршена жетва пшенице на свих 675 хиљада хектара, колико је засејано претходне јесени. Ратари и стручњаци раде прве анализе овогодишњег рода и квалитете пшенице. У овом тренутку је сигурно да ће, због учесталих киша у два протекла месеца – уместо очекиваног рода од 3,3 милиона тона, род бити мањи за око стотину хиљада тона.

Због честих киша жетва пшенице се ове године одужила и најдужа је у последњих десет година.

"Имали смо око стотинак хектара засејаних пшеницом а принос је око шест и по и седам тона, што је слабије у односу на претходне године. Али није само то мерило квалитета, нико, међутим, не помиње да је протеин и глутен у пшеници ове године одличан. Лоша је само хектолитарска тежина", каже произвођач из Лукићева Слободан Живовић.

Стручњаци кажу да ће бити довољно квалитетне пшенице иако је од старта било проблема јер је жетва почела рано, већ 10. јуна.

"Био је скраћен период наливања зрна због чега је нешто слабији квалитет, а кише које су затим уследиле су заиста узеле данак. Ипак више од 50 одсто пшенице је стандарног квалитета и нема разлога за забринутост", објашњава Предраг Маријански из Пољопривредне стручне службе Зрењанин.

Највећи број банатских ратара и ове године ће пшеницу оставити на чување пошто је тренутна цена 16 динара па ће сачекати бољу цену за испоручивање на тржиште.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво