Завршена жетва пшенице, род мањи због кише

Након скоро 45 дана у Србији је завршена жетва пшенице на свих 675 хиљада хектара, колико је засејано претходне јесени. Ратари и стручњаци раде прве анализе овогодишњег рода и квалитете пшенице. У овом тренутку је сигурно да ће, због учесталих киша у два протекла месеца – уместо очекиваног рода од 3,3 милиона тона, род бити мањи за око стотину хиљада тона.

Због честих киша жетва пшенице се ове године одужила и најдужа је у последњих десет година.

"Имали смо око стотинак хектара засејаних пшеницом а принос је око шест и по и седам тона, што је слабије у односу на претходне године. Али није само то мерило квалитета, нико, међутим, не помиње да је протеин и глутен у пшеници ове године одличан. Лоша је само хектолитарска тежина", каже произвођач из Лукићева Слободан Живовић.

Стручњаци кажу да ће бити довољно квалитетне пшенице иако је од старта било проблема јер је жетва почела рано, већ 10. јуна.

"Био је скраћен период наливања зрна због чега је нешто слабији квалитет, а кише које су затим уследиле су заиста узеле данак. Ипак више од 50 одсто пшенице је стандарног квалитета и нема разлога за забринутост", објашњава Предраг Маријански из Пољопривредне стручне службе Зрењанин.

Највећи број банатских ратара и ове године ће пшеницу оставити на чување пошто је тренутна цена 16 динара па ће сачекати бољу цену за испоручивање на тржиште.

број коментара 0 пошаљи коментар