Скупштина града Ниша предала аеродром на управљање држави

На седници Скупштине града Ниша одлучено је да Аеродром "Константин Велики" буде предат држави на управљање. И док из СНС-а очекују даљи развој аеродрома, као што је Влада Србије обећала, из опозиције поручују да је одлука штетна за Ниш.

На седници Скупштине су гласала 43 одборника, осам је било против, а један се уздржао од гласања.

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић рекао је на данашњој седници градског парламента да аеродром не може сам да се финансира и да је Град из буџета од 2009. године уложио више од 800 милиона динара на име субвенција и да су се за тај новац могли изградити вртићи, водоводна и канализациона мрежа и други инфраструктурни пројекти.

"Донели смо одлуку да развијамо аеродром. На овај начин ћемо бити ослобођени обавеза које су преузете још 2009. године и анексом уговора из 2010. године, када смо имали обавезу да извршимо експропријацију за земљиште вредно неколико милијарди динара", рекао је Булатовић у изјави за Танјуг.

Навео је да град ту обавезу никада није извршио због недостатка средстава.

Булатовић је додао да ће град Ниш на овај начин бити ослобођен и даљих улагања, пре свега у одржавање постојећих капацитета, а касније и инвестиција и развоја аеродрома.

"Заједно са државом смо издвајали максимум средстава које смо могли и тиме обезбеђивали да аеродром ради. Уместо што ћемо издвајати стотине милиона у његово одржавање, а од 2009. године до данашњег дана смо издвојили више од 800 милиона динара, сада ћемо имати прилику да за тај новац саградимо нове вртиће, урадимо нове улице, водоводе и све оно што мучи наше суграђане, а држава да улаже и развија аеродром и тиме га чини конкурентним и значајним и за град Ниш и југоисток целе земље", навео је Булатовић.

Шеф одборничке групе СНС-а Зоран Перишић рекао је да је одлука донета у интересу грађана, града Ниша и Аеродрома.

Перишић је рекао да никоме није у интересу да се угаси Аеродром и да очекује даљи развој "Константина" као што је Влада Србије обећала. 

Опозиција поручује да је одлука штетна за Ниш

На данашњој седници Скупштине града Ниша опозиција је тражила да се ова тачка повуче са дневног реда, сматрајући да је одлука штетна за тај град и да ће овом одлуком, кажу, град изгубити 70 милиона евра.

Одборник ДС-а Миодраг Станковић рекао је на паузи заседања Скупштине Ниша да се Демократска странка оштро противи одлуци да, како је рекао, "нишки аеродром буде поклоњен Београду".

"Очигледно да уговор са 'Вансијем' који Република има њих заправо условљава да се донесе једна оваква одлука", рекао је Станковић.

Одборник Нишке иницијативе Срђан Нонић и Бранислав Јовановић, одборник коалиције "Ниш мој град", оценили су да је јавност морала да присуствује заседању Скупштине, што, како су рекли, није било дозвољено.

Рекли су да је "држава уложила нула динара у нишки аеродром", а да је опрема која је уложена дата на реверс од стране београдског аеродрома.

Најавили су да ће покренути захтев за оцену уставности пред Уставним судом због данашње одлуке да се "Константин Велики" дâ држави на управљање.

број коментара 23 пошаљи коментар
(субота, 23. јун 2018, 12:48)
anonymous [нерегистровани]

Naravno da ima razlog za ovo

Treba saslusati ( i proveriti) da li je istina sto suprotna strana iznosi o dogovoru izmedju drzave i kompanije iz Francuske u vezi sa aerodromom Beograd. Zasto da ne ? Ili ce biti laz ili istina. Pa da vidiomo ko laze.

(субота, 23. јун 2018, 08:46)
anonymous [нерегистровани]

Zlatna koka ili krava muzara

Upravni odbori stedstvo zarade. Nikola Tesla aerodrom prodat pa ovaj u Nišu dobro dodje da se napoje žedni.

(субота, 23. јун 2018, 07:45)
Uros [нерегистровани]

gogo

Najbolja odluka za aerodrom u Nisu ko ce bolje da ga vodi od drzave

(субота, 23. јун 2018, 06:50)
Mija [нерегистровани]

Niški aerodrom

Sasvim očekivana i logična odluka!

(субота, 23. јун 2018, 04:25)
anonymous [нерегистровани]

Zbogom aerodrom u Nisu

Predsednik je vec nagovestio da niski aerodrom od usta otima beogradskom, pa ce stoga morati da ga stornira. Placi voljena zemljo.

(субота, 23. јун 2018, 02:51)
Mitke [нерегистровани]

Aerodrom

Najbolje resenje,za ovako bitnu imovinu.

(субота, 23. јун 2018, 01:01)
milica [нерегистровани]

milica

Građani će biti na kraju zahvalni državi

(субота, 23. јун 2018, 00:30)
anonymous [нерегистровани]

Beograd

Beogradski aerodrom prodadose strancima.pa im sad da prodaju i Niski
Malo su uzeli za sebe pa sad hoce jos koji milion.
Neznaju oni da upravljaju,oni znaju smo da prodaju tude.

(петак, 22. јун 2018, 22:27)
Miloš [нерегистровани]

Aerodrom

Logično je da država preuzme punu odgovornost za upravljanje ovako velikim i važnim objektom.

(петак, 22. јун 2018, 22:03)
Dragacevac [нерегистровани]

@Siguranam sam

Svasta od tebe,valjda su oba aedroma u Srbiji,da nije beogradski negde drgde?