Отварање гасовода "Танап", Ердоган дочекао Вучића

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган симболично је отворио вентиле Трансанадолијског гасовода "Танап" са преседницима Азербејџана, Украјине, Северног Кипра и Србије. Тим гасоводом Турска постаје значајно гасно чвориште, и доприноси енергетској безбедности Југоисточне Европе. Алексанадар Вучић, којег је на свечаности у Ескишехиру дочекао турски колега, поручио да овај гасовод даје наду да регион Југоисточне Европе неће остати енергетски изолован.

Александар Вучић у Ескишехиру борави на специјални позив турског лидера, са којим је попричао кратко по доласку, а на свечаној бини стајао је поред Ердогана, заједно са председницима Украјине и Азербејџана, Петром Порошенком и Илхамом Алијевом.

"Моје присуство данас овде представља нову, врло видљиву потврду успешних билатералних односа Србије и Турске, који доприносе напретку како наше две земље, тако и региона Западног Балкана", рекао је председник Србије у обраћању.

Изградња "Танапа" је, истакао је, веома важна из два разлога: прво, зато што даје наду да регион Југоисточне Европе неће остати изолован када су у питању велики енергетски пројекти.

Друго, рекао је, зато што ће овај пројекат побољшати енергетску повезаност овог дела Европе, а самим тим ће имати и утицај на побољшање инвестиционе климе и, уверен је, долазак нових инвеститора у земље региона...

Све ће то, како каже, допринети јачој регионалној сарадњи за шта се и сам увек свесрдно залагао.

"Србија жели да види регион који је повезан инфраструктурним пројектима, али истовремено повезује земље региона са другим земљама", рекао је председник Вучић.

Према његовим речима, енергетска безбедност и сигурно снабдевање су кључан фактор економског прогреса не само за неку појединачну земљу попут Србије, већ и за регион у целини.

"А убеђен сам да ће ‘Танап' и Јужни гасни коридор (азербејџански) томе допринети", рекао је Вучић.

Нагласио је да је на свечаности данас на позив председника Ердогана, којем је, као и Алијеву, честитао на том пројекту.

Поручио је да је веома срећан што је у Турској поново, само месец дана после званичне посете, када је имао разговоре са председником Ердоганом и другим турским званичницима али и када је српској делегацији указано изузетно гостопримство.

Подсетио је да је недавно био и у званичној посети Азербејџану када је потврђено да је, како каже, Србија озбиљан и поуздан партнер који успешно гради мостове пријатељства на међународној сцени.

Вучић је рекао да зна да и у Турској има људи који сумњају у велике пројекте које Ердоган реализује за своју земљу и народ.

"Дивимо се начину на који је председник Ердоган урадио одређене ствари за свој народ и своју земљу. Под Вашим руководством Турска ће имати не само добре односе са Азербејџаном, већ и са Србијом, што је до пре неколико година било незамисливо али смо захваљујући Вама успели да изградимо мостове и надам се да ћемо успети да их очувамо и унапредимо у будућности", истакао је Вучић, обраћајући се турском колеги.

Председник Азербејџана Алијев каже да се данас "исписује нова страница у историји 21. века".

Председник Ердоган симболично је отворио вентиле гасовода "Танап" са преседницима Азербејџана, Украјине, Северног Кипра и председником Србије.

"Ово је пут свиле - тако називамо нови трасанадолијски гасовод који смо историјски данас сви заједно отворили. Ова визија донела је велики напредак читавом енергетском сектору Турске. И овај нови пројекат пише нову књигу успеха, који представљају природни гас и нафта", рекао је Ердоган.

"Танапом" ће из Азербејџана кроз Грузију и Турску бити транспортован гас до Италије и Европе, а експерти у Србији се надају да би и наша земља у будућности могла имати користи од тог гасовода и прикључити се на један његов део.

Гасовод "Танап", вредан десет милијарди долара и дужине 1.850 километара, повезује Каспијски басен са југоисточном Европом, а реч је о пројекту који треба да транспортује гас од азербејџанског налазишта Шах Дениз 2 на Каспијском мору кроз Турску до Европе.

Вучић је уочи одласка у Турску раније данас рекао да је за нашу земљу важно да стално унапређује односе са Турском.

"За нас је ово, пре свега, од великог билатералног значаја, част је за нас да будемо позвани, иако не мислим да ће у 'Танапу' бити много гаса за Србију, али ће бити за Италију, Албанију и друге земље", рекао је Вучић.

"Хоћу да имамо најбоље односе са Турском", поручио је председник Србије и нагласио да је важно да покажемо стални напредак односа Србије и Турске.

После пуштања у рад Трансанадолијског гасовода председници Турске и Србије, Реџеп Тајип Ердоган и Александар Вучић, имали су и билатерални састанак. Двојица председника разговарала су о унапређењу свих видова сарадње. Најављују нове турске инвестиције у нашу земљу, а председник Вучић је потврдио да је и за борски РТБ заинтересована једна турска компанија.

Пре отварања овог гасовода, председник Србије састао се са украјинским председником Петром Порошенком. Навео је да ти разговори нису били нимало лаки јер је украјински председник незадовољан изјавама неких српских политичара и односа који Србија има са Русијом.

Вучић је у Турској боравио пре нешто више од месец дана – 6. и 7. маја у билатералној посети, када га је Ердоган лично дочекао на аеродрому у Истанбулу и тиме му указао посебну част.

Тада је, током дводневне посете, у Анкари потписано више споразума о сарадњи између Србије и Турске. 

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво