Руска привредна делегација код Дачића

Трговинска размена Русије Србије до краја ове године четири милијарде долара, а у наредне две године двоструко већа, каже Ивица Дачић. Шеф руске делегације Георгије Полтавченко најавио да ће Драган Ђилас идуће недеље разговарати о учешћу руске стране у изградњи београдског метроа.

Земеник премијера и министар полиције Ивица Дачић је оценио да ће српски и руски дијалог допринети јачању еконмских односа две земље и изразио задовољство постигнутим договором председника Србије Бориса Тадића и руске делегације о енергетском арнажману са Руском Федерацијом.

Чланови државно-привредне делегације Русије разговарали су са Ивицом Дачићем, који је изразио очекивање да ће трговинска размена две земље до краја ове године достићи износ од четири милијарде долара, а да ће у наредне две године та размена бити удвостручена.

После радног доручка са руском делегацијом, заменик премијера је подсетио да је на недавном састанку Мешовитог комитета две државе у Москви постигнут договор о укидању виза за српске грађане, као и да је разговарано о либерализацији и проширивању листе роба које ће бити у зони слободне трговине.

Дачић, који је копредседник тог комитета, каже да ће се почетком следеће године разговарати и о проширењу листе роба које су битне за Србију, а реч је о намештају и аутомобилима.

Разговарало се и о реализацији инфраструктурних пројеката у Србији, реконструкцији електране "Ђердап" и о другим облицима сардње.

Ђилас следеће недеље у Москви 

Градоначелник Београда Драгана Ђилас ће у Москви разговарати са руским партнерима о финансирању изградње метроа у Београду, рекао је изасланик председника Русије Георгије Потлавченко, после разговора са Ивицом Дачићем.

Разговори државно-привредних делегација две земаље били су веома успешни, оценио је Полтавченко и додао да се разговарало и о помоћи представника руских железница реформисању и модернизацји српских пруга.

Резултат српско руских договора је, како је навео, и пројект испоруке српских сировина за производњу лекова у Русији.

"У условима светске економске кризе, уз коришћење постојеће везе две државе и споразум о слободној трговини две земље, даће се могућност да одређеним мерама смањимо њене ефекте", рекао је Полтавченко.

Оценивши охрабрујућим резултате дводневног рада делегација две државе, он је рекао да ће њихов договор допринети подстицају и развоју трговинских и економских односа, и да за то постоји и политичка воља руководства Србије и Русије "да их и те како помажу".

Будућа сарадња 

Боравак руске државно-привредне делегације у Београду искоришћен је и за разговоре о будућој сарадњи привредника две земље, изјавио је председник компаније ПСП Фарман Бранислав Грујић после разговора чланова државно-привредне делегације Руске Федерације са замеником председника Владе Ивицом Дачићем.

Сумирајући јучерашњи састанак државно-привредних делегације Србије и Русије, Грујић је прецизирао да је разговарано о реализацији и изградњи београдског метроа, сарадњи фармацеутских кућа две државе и коришћењу туристичко бањских комплекса Србије.

Грујић је рекао да је било речи и о формирању централног дистрибутивног складишта за снабдевање робом широкре потрошње руског тржишта у околини Москве, реконструкцији "Ђердапа", сарадњи банака и могућности куповине домаће банке од стране руских финансијских организација.

Представници српске и руске привреде потписали су јуче у Београду споразум о руско-српском бизнис дијалогу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво