Укида се Закон о привременом смањивању пензија

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је држава одлучила да, захваљујући економским резултатима и стрпљењу пензионера, укине Закон о привременом смањивању пензија донет 2014. Пензионерима који примају мање од 30.000 динара пензије ће бити веће од 10,4 до 13,3 одсто у односу на 2014, објаснио је Вучић. Влада је саопштила да планира да укине Закон до краја године.

Александар Вучић је, након обиласка радова на изградњи моста преко Саве и Колубаре код Обреновца на Коридору 11, рекао да су он и премијерка Ана Брнабић имали "не лаке разговоре са ММФ-ом" по питању Закона.

Вучић је навео примере како би било јасније колике ће пензије сада бити.

"То значи да сви који су имали преко 37.000, а који су у последњој, 2018. години, примили нешто мање него 2014, сви ће имати значајно више него пре 2014. године", рекао је Вучић.

Онај ко је примао пензију рецимо 50.000 динара 2014. године имаће после ове одлуке укупно повећање у односу на 2014. годину 9,1 одсто и износиће 54.541 динар, навео је Вучић.

Истакао је да је највећи проблем био однос према пензионерима који примају до 30.000 којих је укупно 1.191.000.

"Имамо укупно 1.717.000 пензионера, а 1.191.000 пензионера прима до 30.000, јер применом овог закона њихово повећање пензија би износило свега 2,8 одсто. Ми смо донели одлуку да пре свега тим најсиромашнијим пензионерима поново као држава повећамо за додатних пет одсто, што би значило да они имају повећање између 10,4 и 13,3 одсто у односу на 2014. годину", објаснио је Вучић.

Што је нижа пензија утолико је већи проценат повећања, додао је председник. 

"Дакле, они до 25.000 динара имаће 13,3 одсто увећање у односу на 2014. годину, они којима је 30.000 имаће 10,4 одсто", објаснио је председник.

Најмањи проценат увећања, али значајно увећање, имаће они који имају пензију 120.000 динара – они ће имати проценат увећања 8,4 одсто у односу на 2014. годину, указао је Вучић.

"Не постоји више ниједан пензионер који има приближно исту пензију као 2014. године, већ најмање за 8,4 одсто више до 13,3 одсто више", истиче Вучић.

Нагласио је да мисли да је то велика и важна вест.

"Ако Влада буде могла да са тим крене још од новембра, ја бих волео да то крене још ове године, да не чекамо следећу годину", истакао је Вучић.

Како каже, одлука да се 2014. смање пензије била је за њега "најтежа политичка одлука", али је то морало да се уради "да бисмо преживели".

"То смо урадили јер је Србија била пред банкротом, а не због бахатости. До тога смо дошли због неодговорности оних који су земљу одвели у пропаст", каже председник.

Вучић истиче да се до одлуке о укидању Закона дошло захваљујући економским резултатима и стрпљењу пензионера, који су, каже, својом снагом извукли Србију из кризе.

"Ти храбри људи су дали свој највећи допринос за бољу будућност деце и Србије", напоменуо је председник.

Укидање до краја године

Влада Србије ће крајем ове године усвојити предлог укидања Закона о привременом утврђивању начине исплате пензија.

Овом одлуком се, како је саопштено из Владе Србије, укидају мере смањења пензија донете крајем 2014. године, када се Србија суочавала са тешким финансијским проблемима и била близу банкрота, након чега је започета фискална консолидација.

Укидањем Закона биће повећане пензије свима који имају примања изнад 25.000 динара, док ће пензије које нису биле смањене 2014. бити повећане за пет одсто.

Спровођењем ове мере за највећи број пензионера, њих око један милион са примањима мањим од 25.000 динара, пензије ће бити веће за 13,3 одсто у односу на 2014. годину.

До краја године, односно када се укине Закон и реализују повишице, пензије у Србији ће бити повећане у просеку за 7,2 одсто. Са овим мерама пензије ће у 2019. бити 11,3 одсто више у односу на период из 2014. године, пре спровођења мера фискалне консолидације.

Претходна и ова влада показале су одговорност и уз реформе које су спроведене, а за које су добиле признање од ММФ-а и Светске банке, остварен је суфицит у буџету и стабилност јавних финансија, наведено је у саопштењу.

Захваљујући изузетним резултатима спроведених реформи, пензије су повећаване три пута у последње три године, укупно осам одсто.

Повећање у претходном периоду, као и планирана повећања, заснована су на резултатима и на економским критеријумима, чиме се осигурава дугорочна одрживост и стабилност буџета.

Суфицит у буџету на данашњи дан је 9,4 милијарде динара, што је 47,1 милијарду динара бољи резултат од планираног.

Прошлу годину смо завршили са суфицитом од 33,9 милијарди динара и очекујемо одличан резултат ове године, док је јавни дуг је смањен са 74,7 одсто 2015. на 59,9 одсто ове године, напомиње се у саопштењу.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво