Вучић: Србија ће имати највише ауто-путева у региону

Председник Србије Александар Вучић обишао је радове на изградњи моста преко Саве и Колубаре код Обреновца од 1,6 км, који ће бити најдужи мост на деоници Коридора 11 Сурчин - Обреновац.

Мост су обишли и премијерка Ана Брнабић, потпредседница владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић и амбасадор Кине Ли Манчанг, а присуствовали су и министар за рад Зоран Ђорђевић и градоначелник Београда Синиша Мали.

Председник је рекао да ће Србија ускоро имати највише километара ауто-путева у региону, више него све земље у окружењу и најавио да ће у јуну почети радови на обнови аутопута од Сремске Митровице до границе са Хрватском.

Вучић је, приликом обиласка радова на изградњи моста преко ушћа Колубаре у Саву код Обренвца на деоници Коридора 11, рекао да ћемо до краја године имати више ауто-путева него Хрватска, а имали смо дупло мање.

Вучић је казао да су то велике ствари које се догађају и да имамо много више километара ауто-пута него Румунија, која је чланица ЕУ, као и да нећемо стајати.

Рекао је да се и у мају очекује да Србија има суфицит, те да очекује да ће у првом полугодишту бити остварено 150 милиона суфицита у буџету, напомињући да "нисмо имали вековима то да три године заредом постоји суфицит".

Вучић је рекао да су у Европи већи раст имали само Мађарска и Пољска, а да Србија има 4,5 одсто и да би било добро да се настави са растом од четири одсто до краја године, па идуће 4,5 одсто.

"У јуну почетак обнове пута од хрватске границе до Сремске Митровице" 

Председник је честитао свим мајсторима и стручњацима који раде огроман посао на овој деоноци обилазнице, рекавши да, када је последњи пут био на градилишту није било ниједног носећег стуба, а да сада величанствено изгледа.

Указао је да се граде два моста, оба са по три траке, а да је дужина од 1.581 метар, којим ће се премостити Сава и Колубара, на веома тешком делу.

Најавио је да ће у јуну кренути радови на обнови ауто-пута од хрватске границе до Сремске Митровице, деоници од 25 километара.

"Годину дана ће трајати радови и то ће бити као писта. Када из ЕУ улазите у Србију да видите да нисте ушли на лошије место, док не постанемо чланица, већ на боље место“", нагласио је Вучић.

Рекао је да ће до краја године, а можда и раније, бити завршен пут Лајковац-Љиг, где остаје један тунел проблем, заштита и водотокови, а све ће до новембра бити решено.

Остаје затим још Уб-Обреновац и Обреновац-Сурчин, за шта је рок до краја идуће године, али ће се завршити пре времена јер радови иду одлично.

„"Имаћемо за мање од годину и по у потпуности ауто-пут до Чачка, за мање од три до Пожеге, а тада остаје Пожега-Бољаре, и Пожега-Котроман.То је веома важно за спајање са српским делом Херцеговине, РС и БиХ у целини", рекао је Вучић.

"Такође у међувремену морамо да урадимо и кренемо у коначно уговарање моравског ауто-пута, јер фабрике не би дошле у Краљево, као што су Леони и Таипа група да нисмо обећали изградњу ауто-пута Чачак-Краљево-Врњачка Бања-Трстеник-Крушевац-Ћићевац-Појате, од око 106 километара“", објаснио је Вучић.

Рекао је да остаје да се коначно "заврши „мучење"“ до Крагујевца - брза саобраћајница, у најгорем случају, до Пожаревца, па да се продужи према Градишту и Гулупцу, да се приближи источна Србија.

Такође је указао и на потребу изградње аутопута Рума-Шабац, те потом брзи пут Шабац-Лозница, а онда и Београд-Зрењанин-Нови Сад, а ако Румуни инсистирају и до Вршца.

"Пре краја године до Бугарске и Грчке ће грађани моћи да путују у потпуности ауто-путем", нагласио је Вучић.

"Ми ћемо свој део у потпуности завршити, па ће свима бити лакше да иду преко једне уређене земље и дивних аутоптева које имамо", навео је председник.

Указао је да се обављају и радови на "ипсилон" краку код Суботице, и да је договорено са Азербејџаном и Кинезима обилазница до Бубањ Потока, па тежи део од Бубањ Потока до Вичне, који је скупљи део.

Изразио је тим поводом захвалност премијерки Ани Брнабић, министарки Зорани Михајловић, Зорану Бабићу из Коридора, који, како је рекао, врло добро ради посао, али и Зорану Дробњаку из Путева Србије за којег је, у шали, казао да воли да попије коју чашицу више, али добро ради.

Истакао је и да је Дробњак домаћин из Чачка који "може да попије и 20 чашица, а да не буде пијан".

Јануар 2020. рок за изградњу моста 

Кинеска компанија CCCC је у мају прошле године почела да гради нови мост преко ушћа Колубаре у Саву код Обреновца, а рок за завршетак посла је 32 месеца, то јест до 4. јануара 2020. године.

Главни бетонски мост преко Саве и Колубаре је пројектован у дужини од 1.581 метар, ширине 29 метара, с тим да је мост преко Саве дуг 367 метара, док је главни распон моста између речних стубова 175 метара.

До сада је изведено око 37 одсто радова.

Од укупно 334 пројектованих шипова до сада су на десној обали Саве изведена сва 174 шипа, а на левој обали свих 90 шипова.

Такође, у кориту реке Саве је изведено свих 70 шипова.

На градилишту је присутно 262 радника, а на деоници Сурчин - Обреновац од 17,6 км биће направљено укупно седам мостова и четири надвожњака, као и две петље "Сурчин" и "Обреновац".

Вредност радова на тој деоници је 233,6 милиона долара, а финансирају се из зајма Ексим банке Кине.

Предвиђена је изградња ауто-пута у пуном профилу, са четири возне и две зауставне траке.

Пројекат је урадио Саобраћајни институт ЦИП.

Ауто-пут Сурчин-Обреновац ће омогућити спајање коридора 11 и 10, преко обилазнице око Београда, на петљи Сурчин.

Заједно са деоницама у изградњи, од Обреновца до Уба и од Лајковца до Љига, укупне дужине 50,2 километра и већ завршеним деоницама Уб-Лајковац дужине 12,5 километара и Љиг-Прељина дужине 40,3 километра, биће повезан пун профил ауто-пута дужине 120 километара од Београда до Прељине.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво