Брнабић: Никоме нећемо умањивати пензије

Пензије се не могу само вратити онако као што ММФ тражи на пређашњи ниво, зато што би то значило да се за 80 одсто пензионера умањује пензија, изјавила је председница Владе Ана Брнабић.

Премијерка Брнабић је, коментаришући предлог ММФ-а да се укину привремене кризне мере за пензионере, рекла да ће Влада тај предлог озбиљно и рационално размотрити, и донети одлуку о даљем поступању.

Брнабићева је рекла да се већ дуже време разговара са ММФ-а о том предлогу, а она ће сама за неколико дана имати састанак са њиховим представницима.

"Важно је да о томе размишљамо рационално, не можемо само да вратимо пензије онако као што ММФ тражи на пређашњи ниво, зато што би то значило да за 80 одсто пензионера умањујете пензије", рекла је Брнабићева у Суботици, где је обишла радове на регионалном подсистему за наводњавање "Тиса–Палић".

Објаснила је да постоји група пензионера са најнижим пензијама којима се оне никада нису умањиле, затим они којима су тада пензије умањене, али су у последње три године повећане више него што је било умањење, као и група којима су пензије и даље мање него што су биле пре мера фискалне консолидације.

Премијерка је нагласила да се не може једноставно рећи – тај закон се укида, "зато што никоме нећемо умањивати пензије".

"Можемо да видимо само како фазно да пређемо поново на један нормални систем, да се двогодишње усклађују пензије, са растом БДП-а и о томе ћемо разговарати", рекла је Брнабићева.

"ММФ рекао да је Србија шампион одговорног вођења фискалне политике"

Навела је и да је ММФ рекао да је Србија апсолутни шампион и пример одговорног вођења фискалне политике и одговорне имплементације аранжмана и да је државна каса стабилна и поновила да Влада, уз тренутни раст, планира још једно повећање плата и пензија.

"Управо због тога, ако планирамо још једно повећање, онда нема више говора да укидамо закон и да се вратимо где смо били. Не можемо, и нећемо да се вратимо где смо били, желимо да разговарамо о томе како да, на већем нивоу пензија, можемо да пређемо на редовно двогодишње усклађивање", закључила је Брнабићева.

Мисија ММФ-а предвођена Џејмсом Руфом, која је од понедељка у Београду на преговорима о новом аранжману са Србијом популарно названом "чуваркућа", сугерисала је представницима Владе да укину привремене кризне мере за пензионере – односно Закон о привременом умањењу пензија, који је на снази већ четири године

ММФ је поручио српској страни да нађе систематско решење за пензије, будући да су јавне финансије у последње три године стабилне, пише Политика.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво