Брнабић: Пољопривреда ће изгледати потпуно другачије

Сви државни органи су предузели мере да климатски услови што мање утичу на пољопривреднике, рекла је председница Владе Ана Брнабић, која је обишла радове на регионалном подсистему за наводњавање "Тиса–Палић" у месту Габрић код Суботице.

Ана Брнабић је рекла да ће пољопривреда изгледати потпуно другачије до краја мандата Владе, јер се озбиљно ради на изградњи система за наводњавање.

Сви државни органи су предузели мере да климатски услови што мање утичу на пољопровреднике, истиче премијерка.

Каже да је обишла и системе за спречавање поплава, и да ће у јуну бити расписан конкурс за посебне радарске системе који ће бити постављени у Ваљеву, а на јесен изградњу европског центра дигиталне пољопривреде у Србији.

Истакла је и да је сада потребно довести струју до њива да би људи могли да наводњавају своје површине. 

Премијерка је рекла да је срамота да се у Србији у 21. веку наводњавају само три процента земљишта и да ће то ова Влада променити. 

Како је рекла премијерка, има информацију из Министарства пољопривреде да се у овом тренутку наводњава 24.000 хектара а да ћемо имати око 100.000 хектара под наводњавањем. 

У системе за наводњавање улаже и покрајинска влада, која је припремила пројекте.

Председник покрајинске Владе Игор Мировић каже да остаје да се доведе струја до њива, како би пољопривредници могли да користе регионални систем.

"Ово је велики посао, сведоци смо климатских промена и суше која је била велика опомена прошле године, мораћемо много више да радимо у наредном периоду, да би уз електрификацију поља, и уз додатне подстицајне мере за оне који желе да набаве системе за наводњавање били много заштићенији од неповољних климатских услова", истакао је Мировић, саопштила је Влада Војводине.

Радови би требало да буду завршени у јулу, а већ се креће у 18 нових пројеката што се тиче наводњавања у Војводини.

Подсистем за наводњавање "Тиса-Палић" је један је од 11 пројеката који се финансирају из Програма за наводњавање - Абу Даби фонда у Војводини и обезбеђује воду за наводњавање 35.000 хектара на подручјима општина Сента, Кањижа, Суботица и Бачка Топола, као и за индустрију и освежење воде у природним јеезерима Палић и Лудаш.

Вредност радова је 4.750.000 евра. Канали су изграђени деведесетих година, али никада нису били у потпуној функционалној употреби. Сада се додатно облажу непропусним фолијама, како би вода стигла до пољопривредника.

"Национални савети мањина задовољни нацртом закона"

Брнабићева, која је председница Републичког савета за националне мањине, рекла је да је на јучерашњем састанку са њиховим представницима разговарала о нацрту закона о националним саветима националних мањина.

"Важно ми је било да чујем њихово мишљење, они су у великој мери задовољни, а ресорно министарство је прихватило велики број њихових предлога. До краја маја имаћемо још један састанак са министром Бранком Ружићем и представницима националних савета", рекла је премијерка новинарима у Суботици.

Навела је да је на седници било речи и о адресном регистру, и да би до краја септембра требало да буду готови елаборати за све локалне самоуправе, како би све улице добиле име, а затим и РГЗ одредио кућне бројеве.

"Треба да дамо мањинама прилику да се укључе у комисије о именовању улица", рекла је премијерка.

Подсетила је да је у току конкурс за финансирање медија на језицима националних мањина и позвала их да искористе средства.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се