Брнабић: Никоме нећемо умањивати пензије

Пензије се не могу само вратити онако као што ММФ тражи на пређашњи ниво, зато што би то значило да се за 80 одсто пензионера умањује пензија, изјавила је председница Владе Ана Брнабић.

Премијерка Брнабић је, коментаришући предлог ММФ-а да се укину привремене кризне мере за пензионере, рекла да ће Влада тај предлог озбиљно и рационално размотрити, и донети одлуку о даљем поступању.

Брнабићева је рекла да се већ дуже време разговара са ММФ-а о том предлогу, а она ће сама за неколико дана имати састанак са њиховим представницима.

"Важно је да о томе размишљамо рационално, не можемо само да вратимо пензије онако као што ММФ тражи на пређашњи ниво, зато што би то значило да за 80 одсто пензионера умањујете пензије", рекла је Брнабићева у Суботици, где је обишла радове на регионалном подсистему за наводњавање "Тиса–Палић".

Објаснила је да постоји група пензионера са најнижим пензијама којима се оне никада нису умањиле, затим они којима су тада пензије умањене, али су у последње три године повећане више него што је било умањење, као и група којима су пензије и даље мање него што су биле пре мера фискалне консолидације.

Премијерка је нагласила да се не може једноставно рећи – тај закон се укида, "зато што никоме нећемо умањивати пензије".

"Можемо да видимо само како фазно да пређемо поново на један нормални систем, да се двогодишње усклађују пензије, са растом БДП-а и о томе ћемо разговарати", рекла је Брнабићева.

"ММФ рекао да је Србија шампион одговорног вођења фискалне политике"

Навела је и да је ММФ рекао да је Србија апсолутни шампион и пример одговорног вођења фискалне политике и одговорне имплементације аранжмана и да је државна каса стабилна и поновила да Влада, уз тренутни раст, планира још једно повећање плата и пензија.

"Управо због тога, ако планирамо још једно повећање, онда нема више говора да укидамо закон и да се вратимо где смо били. Не можемо, и нећемо да се вратимо где смо били, желимо да разговарамо о томе како да, на већем нивоу пензија, можемо да пређемо на редовно двогодишње усклађивање", закључила је Брнабићева.

Мисија ММФ-а предвођена Џејмсом Руфом, која је од понедељка у Београду на преговорима о новом аранжману са Србијом популарно названом "чуваркућа", сугерисала је представницима Владе да укину привремене кризне мере за пензионере – односно Закон о привременом умањењу пензија, који је на снази већ четири године

ММФ је поручио српској страни да нађе систематско решење за пензије, будући да су јавне финансије у последње три године стабилне, пише Политика.

број коментара 10 пошаљи коментар
(недеља, 13. мај 2018, 11:03)
anonymous [нерегистровани]

novo kupovanje vremena

To znači, još najmanje dve godine produženja važnosti famoznog Zakona . Dobar manevar,samo ne zaboravite gospodo da trebate "fazno" da nam vratite i ono što ste nam do sada ukrali .

(субота, 12. мај 2018, 10:04)
anonymous [нерегистровани]

Namerno unošenje zabune

U predlogu MMF-a se uopšte ne spominje povećanje, a pogotovo ne umanjenje penzija, već isključivo ukidanje zakona o privremenom umanjenju penzija!
Mislim da bi to bilo jedino ispravno i fer rešenje!
Zahvaliti se penzionerima na pomoći i u narednom periodu im vratiti uzeto!

(петак, 11. мај 2018, 18:58)
anonymous [нерегистровани]

Re:Privremena resenja...

...mislim,siguran sam 100 %,da nisi u pravu,u bogatim drzavama sa malom nezaposlenoscu penzioni fondovi puni su a penzije nikada ne kasne,obicno se isplacuju poslednjeg dana u mjesecu za naredni mjesec i nikada,nikada ne kasne a svake godine,uvecavaju se,u nekim od drzava isplacuju se,jednom u toku godine onima sa nizim penzijama,"nekakvi" regresi...

(петак, 11. мај 2018, 17:53)
anonymous [нерегистровани]

privremena resenja

pensioni sistemi sirom sveta su u kolapsu sa privrednim rastom i nezaposlenoscu. Da bi taj sistem bio obezbedjen, moraju svi da rade, i da posao odnosno radna mesta budu neograniceno dugo obezbedjeni.
Ali tu je problem svih ekonomija. Austrija svake godine iz budzeta prebaci 14 milijardi evra kako bi svaka penzija bila redovno isplacena. Taj visak treba prvo imati, a znamo da je Austrijska ekonomija medju naj jacima u svetu. Srbija mora da obezbedi radno mesto za svakog radno soposobnog gradjanina i da to radno mesto osigura sto duze. Ostalo je onda vrlo laka matematika. Koliko para toliko penzije!

(петак, 11. мај 2018, 17:31)
ano imus [нерегистровани]

Penzije

Premijerka neka prvo pogleda kolike su penzije.
Penzije su zakonom steceno pravo coveka i nemoze neko da ih dira.
Vratite penzije koje ste smanjili da ljudi normalno zive.

(петак, 11. мај 2018, 17:08)
Olga [нерегистровани]

Nerealno

Mislim da se potkrala greska, jer nikako nije moguce da bi vracanjem penzija na predjasnji nivo znacilo da se za 80% penzionera umanjuje penzija. Pored toga sasvim ocekivano je da ce nasa Vlada zauzeti stav da samo povecava i povecava penzije, jer od svakog povecanja u fondu ostaje 25% od penzionera sa vecim penzijama i 22% od penzioinera koji imaju nize penzije.

(петак, 11. мај 2018, 15:14)
anonymous [нерегистровани]

Stvarno?

Pa koliko ste ih smanjili...dali je moguce jos?

(петак, 11. мај 2018, 14:52)
Dragovan [нерегистровани]

Laza

Premijerka neka pogleda sta pise na penzionom ceku kod penzionareka sa privremenim umanjenjem penzija !

(петак, 11. мај 2018, 14:45)
Ivan Zgrozeni [нерегистровани]

Ruku na srce

Javne finansije su nam stabilne i budzet puniji jer su nam pragmaticni Amerikanci skinuli stavku koja je bila rupa bez dna "KiM".

(петак, 11. мај 2018, 14:39)
Dušan Kragujevac [нерегистровани]

Verovanje

Premijerka molim Vas da uradite po nalogu MMF-a i da se više nikada niko ne petlja u penzioni sistem a svaki pojedinac dobro da razmisli kome poverava uplatu doprinosa za penzijsko osiguranje.Ovde je haos od 1990.godine u svemu pai u penzijama.