Љајић: Очекујемо нове турске инвестиције

Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић каже за РТС да лични однос који је направљен између председника Александра Вучића и турског председника Реџепа Тајипа Ердогана много значи за унапређење укупних билатералних, а посебно економских односа две земље. Навео је да очекује нове турске инвестиције у Србији и да се реализују договорени пројекти.

Расим Љајић је, гостујући у Дневнику РТС-а, истакао да дуго прати српско-турске односе и да до сада није приметио да је неки званичник имао такав дочек код турског председника Реџепа Тајипа Ердогана као што је председник Вучић имао.

"То има и те како велику важност, јер тај лични однос који је направљен између председника Вучића и Ердогана много значи за унапређење укупних билатералних, а посебно односа до којих је нама и те како стало, а ради се о економским, трговинским и свим другим привредним везама између Анкаре и Београда", објаснио је Љајић.

Истакао је да то није само показивање пријатељског става, већ да ми тај пријатељски став желимо да валоризујемо кроз конкретне облике економске сарадње.

"Очекујемо нове турске инвестиције и да се реализују пројекти о којима је било речи током ове и претходне посете, а ради се о великим инфраструктурним пројектима", додао је министар.

Током Вучићеве посете Турској потписано је више меморандума, а Љајић каже да се пре свега ради о изградњи ауто-пута од Београда до Сарајева и то обе трасе тог пута – једна која води преко Бијељине, друга која води преко Вишеграда.

"Потписан је меморандум са турском компанијом коју је одредила турска влада и која треба да преузме део финансирања тог пројекта, с друге стране део ћемо наравно финансирати ми кроз повољан кредит који треба да добијемо. То сада треба да се дефинише", каже Љајић.

Поред тога, ради се о изградњи инфраструктурних путева у региону Санџака, пре свега путеви Нови Пазар – Сјеница, Нови Пазар – Тутин и Сјеница–Тутин.

"Већ ове недеље очекујемо техничку делегацију турског Министарства грађевине, која ће са нашим Министарством грађевине доћи до неких почетних договора који треба да представљају основу за реализацију овог пројекта", објаснио је Љајић. 

Указао је да све што радимо радимо у циљу већег привлачења турских инвестиција.

"Сада када ми успостављамо ове односе са Турском, сви скачу и кажу – па шта ће они са Турском, што не идемо ка ЕУ. Ми идемо ка ЕУ, али хоћемо да отварамо нова тржишта и хоћемо да привлачимо и нове инвестиције", рекао је Љајић.

Нагласио је да смо потписали све споразуме које можемо да потпишемо, као и да имамо одличне политичке односе и да имамо апсолутно правни основ да развијемо сарадњу са Турском.

"Пословни амбијент који овде стварамо, подстицаје које дајемо и ми очекујемо да ће све то заједно утицати на већи долазак турских инвеститора не само у област текстилне индустрије, већ и у пољопривреду, туризам и другим гранама индустрије", закључио је Љајић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво