"У Србију би поново инвестирало 85 одсто немачких предузећа"

Председник Немачко-српске привредне коморе Роналд Зелигер каже за РТС да најновије истраживање те коморе о пословном окружењу и инвестиционом потенцијалу Србије показује да су немачка предузећа у Србији веома задовољна, као и да се економски амбијент поправља. Истиче да би 85 одсто немачких предузећа поново инвестирало у нашу земљу.

Роналд Зелигер је, гостујући у Дневнику РТС-а, навео да су немачка предузећа задовољна пословном климом у Србији.

"Предузећа виде да овде постоји будућност, виде да овде постоји добра радна снага која ради за простојне наднице, постоје добри добављачи. Све у свему, 85 одсто би поново инвестирало у Србију", рекао је Зелигер.

На питање да ли немачке компаније у Србији планирају проширење производње и капацитета, Зелигер каже да су садашње бројке сјајне и да много говоре, али да се могу очекивати значајна проширења.

"Имамо готово 400 немачких предузећа у Србији, предузећа са немачким капиталом, који имају скоро 45.000 радника и то су заиста велики бројеви", навео је Зелигер.

"Ја пратим ову студију већ неко време и видим да број расте из године у годину. Ми ћемо и даље инвестирати пре свега у она предузећа која су већ овде и ја мислим да ће бити и проширења и то значајних", додао је председник Немачко-српске привредне коморе.

Немачке компаније траже добављаче из Србије, а Зелигер каже да је највећи потенцијал аутоиндустрији, у електроиндустрији и области обраде пластике.

"Постоје многа настојања и са стране Немачко-српске привредне коморе, покушавамо да успоставимо контакте и да омогућимо сарадњу. Могли смо да установимо да су српска предузећа изузетно добра, пружају одличан квалитет производа, могу да испоруче велике количине производа ако је потребно", објаснио је Зелигер.

Немачка предузећа не воле ризик

Истакао је да су немачки провредници задовољни пословном климом у Србији, наводећи да је она веома атрактивна са стране логистике и трошкова, али да је њима потребно и сигурно окружење.

"Знате да не само немачка предузећа, него и сва друга предузећа, не воле ризик – то су теме попут правног система, правне сигурности и то су теме које нас прате дуже време и нажалост ове године се и потврдило да ту предузећа виде још много простора за побољшања, а то је на дневном реду у току приближавања ЕУ", рекао је Зелигер.

Указао је да је Немачко-српска привредна комора препознала да је дуално образовање изузетно важно.

"Ту смо последње године веома интезивно сарађивали са српским инстутуцијама и мислим да смо направили добру понуду да бисмо обезбедили нове образоване кадрове", додао је Зелигер.

Будући да је и на челу "Хемофарма", Зелигер је навео да наша земља са том фарацеутском фабриком постаје регионални центар.

"Ту се ради о томе да 'Штада' у многом земљама источне Европе је већ заступљења, и Србија и ‘Хемофарм‘ су овде најјаче јединице у смислу да имамо много квалификованих запослених и овде смо постали централа у смислу менаџмента", објаснио је Зелигер.

"Мислим да је то важна и лепа прича за Србију. Ја сам сада задовољан, за осам европских замаља од којих је већина чланица ЕУ и сјајно је да је једна таква одговорност из земље која није чланица ЕУ и то говори много о потенцијалу Србије", закључио је Зелигер.

број коментара 5 пошаљи коментар
(четвртак, 26. апр 2018, 15:02)
David [нерегистровани]

nema naslova

Hvala nemackim investitorima sto ulazu u Srbiju.Saradnje Nemacke i Srbije trebaju biti cvrste.

(четвртак, 26. апр 2018, 10:50)
Jovo [нерегистровани]

Apsolutno

Pa naravno da su zadovoljni.
Treba li mi da se ponosimo time?
Ni u kom slucaju. Ja sam vec vise puta napisao, a voleo bih da to i Vucic, i gospodja Brnabic procitaju, da cu se licno obavezati da vam u Srbiju dovedem bar 5 kompanija, ili ozbiljnih firmi, kako hocete, pod takvim uslovima. Jos ce da trlöjaju ruke, kad im prodate naseg jadnika, na ivici bede za 300 eura.
Tako se zemlja ne dize, i to nije jacanje privrede, vec suprotno. Uz to revoltirate mlade ljude koji masovno beze iz Srbije, i ne zele se vise nikad vratiti.Ja sam prvi istog misljenja, sto dalje to bolje, jar nasa vlast unistava sve u vama.I onda nam gospodin pretsednik kaze u lice kako se ostvaruju, ili ispunjavaju obecanja.

(четвртак, 26. апр 2018, 10:37)
anonymous [нерегистровани]

logicno

Sto da ne dodju? Gde to jos ima da plate 200 evra radnika sa srednjom strucnom spremom, sve sa prevozom i prekovremenim radom? A istovremeno drzava im daje 1.000 ili vise evra po zaposlenom radniku, plus zemljiste dzabe, plus porez ne moraju da placaju prvih 10 godina.
Ni u Burkini Faso ne bi mogli tako jeftino da prodju

(четвртак, 26. апр 2018, 09:08)
anonymous [нерегистровани]

investicije

Ako bi investirali tako sto cemo im mi davati 1000 evra po radnom mestu, onda se od takvih investicija moramo cuvati.

(четвртак, 26. апр 2018, 09:06)
Nikola [нерегистровани]

Istina

Javno je receno da ako Srbija ne pokloni zemljiste,halu i subvencije za svakog zaposlenog te iste nemacke firme bi otisle u zemlju gde bi to dobile. Prema tome one ne vole Srbiju i nas kao ljude nego nasu radnu snagu i platu koju nasa drzava placa radniku od 30000 dinara. Samo zbog toga svi oni i dolaze ovde a buducnost sa 30000 dinara je takva da nasa omladina odlazi iz svoje rodjene zemlje...