Шта похвала Светске банке значи српској привреди

Након недавног извештаја Светске банке за 2018, повољне оцене за Србију стижу и са пролећног заседања те институције и из Међународног монетарног фонда. Министар финансија Душан Вујовић састао се у Вашингтону са Сирилом Милером, потпредседником Светске банке за Европу и Централну Азију, који је оценио да Србија шаље поруку сигурне и стабилне земље на Балкану. Похвала Србији од Светске банке додатна је потврда да су реформе јавних финансија и структурне мере квалитетно спроведене, оцењује Ана Брнабић за РТС.

Србија је створила зрело тржиште за стране инвеститоре, што потврђује бољи рејтинг. Светска банка оцењује и да наша земља више него икада пре има увид у реалне могућности развоја, што доприноси да прецизно дефинише приоритете даљих реформи.

Сирил Милер, потпредседник Светске банке за Европу и Централну Азију, каже да је Србија остварила запажене помаке на путањи којом је кренула пре неколико година.

"Сада је потребно да са истом посвећеношћу настави позитиван прогрес у завршетку започетих пројеката и реформи. Светска банка наставиће да сарађује и пружа подршку Влади Србије током изазова који још предстоје", каже Милер.

Вујовић и Милер потписали су и три документа – уговор о донацији од 1.350.000 долара за бољу евиденцију јавне имовине и два споразума о пружању саветодавних услуга уз накнаду, ЕПС-у и Управи за спречавање прања новца.

Српски министар финансија поручује да Србија планира да истраје у реформама, макроекономској стабилности и на путу динамичног привредног раста.

"Због тога је битна подршка коју нам кроз структурне и друге зајмове пружа Светска банка. Завршили смо са успехом трогодишњи аранжман са ММФ-ом, али имамо низ задатака, попут реформе јавне управе, реформе Пореске управе и пореског система, реструктурирања великих државних предузећа и завршетка приватизације", каже Душан Вујовић.

Похвала Србији од Светске банке додатна је потврда да су реформе јавних финансија и структурне мере квалитетно спроведене, оцењује премијерка за РТС.

"Ово је изузетно важан сигнал за све инвеститоре када овакве оцене стигну од кредибилних међународних институција. Структурне реформе биле су неопходне да бисмо зауставили негативне економске трендове и даље економско пропадање земље. Захваљујући томе, успели смо да повећамо прилив директних страних инвестиција, отворимо нова радна места, смањимо незапосленост и повећамо плате и пензије", рекла је Ана Брнабић. 

У Привредној комори кажу да се у последње четири године много тога променило. Потврда су свакодневни контакти не само за званичницима него и привредницима из иностранства, који траже партнере или добављаче.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж каже да је у прилог томе чињеница да смо по Фајненшел тајмсу, по њиховој листи, први од 96 земаља по привлачењу страних директних инвестиција.

"У сразмери са економијом, успели смо да привучемо 12 пута више страних инвестиција него што би се очекивало од економије као што је српска", каже Чадеж.

Добар знак је и што домаћи привредници више инвестирају у иностранству, посебно у региону.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво