Светска банка: Србија шаље поруку стабилне и сигурне земље

Србија је остварила посебне резултате у домену макро монетарне стабилизације и фискалне консолидације, оценио је Сирил Милер, потпредседник Светске банке за Европу и Централну Азију, у разговору с министром финансија Душаном Вујовићем у Вашингтону, додајући да је оптимиста у погледу правца којим се иде.

На састанку, одржаном у оквиру пролећног заседања Међународног монетарног фонда и Светске банке, похваљен је успех у спровођењу и завршетку трогодишњег стендбај аранжмана из предострожности, који је Влада Србије почетком 2015. закључила са Међународним монетарним фондом. 

Милер је рекао да Србија сада, боље него икад, има увид у реалне могућности развоја, те да јој то помаже да прецизно дефинише приоритете у наставку реформи, саопштило је Министарство финансија. 

Указао је да је, у процесу активног прилагођавања тржишта новој ситуацији на глобалном и регионалном нивоу, важно да Србија остане у групи земаља са најбољим фискалним, макро и реформским резултатима, и на тај начин настави да шаље поруку стабилне и сигурне земље Балкана.

"Србија је остварила запажене помаке на путањи којом је кренула пре неколико година и сада је потребно да са истом посвећеношћу настави позитиван прогрес у завршетку започетих пројеката и реформи", рекао је Милер.

Додао је да је због доброг рејтинга и резултата омогућено зрело тржиште за нове инвеститоре, и да ће Светска банка наставити да сарађује и пружа подршку Влади Србије током изазова који још предстоје.

Низ задатака пред Србијом 

Министар Вујовић је рекао да Србија планира да истраје у свим реформама које су започете и настави путем динамичног привредног раста и стабилне макроекономске ситуације, наглашавајући значај подршке коју у овом домену, кроз структурне и друге зајмове, пружа Светска банка.

"Завршили смо трогодишњи аранжман са ММФ-ом са успехом, али такође имамо низ задатака, попут реформе јавне управе, реформе Пореске управе и пореског система, реструктурирања великих државних предузећа и завршетка процеса приватизације предузећа у власништву државе који су пред нама и које једнако желимо да довршимо", истакао је Вујовић.

Министар је такође поручио да ће Србија наставити путем динамичног привредног раста и стабилне макроекономске ситуације, наглашавајући значај подршке коју, у овом домену, кроз структурне и друге зајмове, пружа Светска банка.

На пролећном заседању две најважније међународне финансијске институције, који се сваког пролећа одржава у Вашингтону, министар Вујовић и потпредседник Светске банке за Европу и Централну Азију Сирил Милер потписали су и три документа – уговор о донацији и два споразума о саветодавним услугама уз накнаду (Reimbursable Advisory Services, RAS). 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво