Шта похвала Светске банке значи српској привреди

Након недавног извештаја Светске банке за 2018, повољне оцене за Србију стижу и са пролећног заседања те институције и из Међународног монетарног фонда. Министар финансија Душан Вујовић састао се у Вашингтону са Сирилом Милером, потпредседником Светске банке за Европу и Централну Азију, који је оценио да Србија шаље поруку сигурне и стабилне земље на Балкану. Похвала Србији од Светске банке додатна је потврда да су реформе јавних финансија и структурне мере квалитетно спроведене, оцењује Ана Брнабић за РТС.

Србија је створила зрело тржиште за стране инвеститоре, што потврђује бољи рејтинг. Светска банка оцењује и да наша земља више него икада пре има увид у реалне могућности развоја, што доприноси да прецизно дефинише приоритете даљих реформи.

Сирил Милер, потпредседник Светске банке за Европу и Централну Азију, каже да је Србија остварила запажене помаке на путањи којом је кренула пре неколико година.

"Сада је потребно да са истом посвећеношћу настави позитиван прогрес у завршетку започетих пројеката и реформи. Светска банка наставиће да сарађује и пружа подршку Влади Србије током изазова који још предстоје", каже Милер.

Вујовић и Милер потписали су и три документа – уговор о донацији од 1.350.000 долара за бољу евиденцију јавне имовине и два споразума о пружању саветодавних услуга уз накнаду, ЕПС-у и Управи за спречавање прања новца.

Српски министар финансија поручује да Србија планира да истраје у реформама, макроекономској стабилности и на путу динамичног привредног раста.

"Због тога је битна подршка коју нам кроз структурне и друге зајмове пружа Светска банка. Завршили смо са успехом трогодишњи аранжман са ММФ-ом, али имамо низ задатака, попут реформе јавне управе, реформе Пореске управе и пореског система, реструктурирања великих државних предузећа и завршетка приватизације", каже Душан Вујовић.

Похвала Србији од Светске банке додатна је потврда да су реформе јавних финансија и структурне мере квалитетно спроведене, оцењује премијерка за РТС.

"Ово је изузетно важан сигнал за све инвеститоре када овакве оцене стигну од кредибилних међународних институција. Структурне реформе биле су неопходне да бисмо зауставили негативне економске трендове и даље економско пропадање земље. Захваљујући томе, успели смо да повећамо прилив директних страних инвестиција, отворимо нова радна места, смањимо незапосленост и повећамо плате и пензије", рекла је Ана Брнабић. 

У Привредној комори кажу да се у последње четири године много тога променило. Потврда су свакодневни контакти не само за званичницима него и привредницима из иностранства, који траже партнере или добављаче.

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж каже да је у прилог томе чињеница да смо по Фајненшел тајмсу, по њиховој листи, први од 96 земаља по привлачењу страних директних инвестиција.

"У сразмери са економијом, успели смо да привучемо 12 пута више страних инвестиција него што би се очекивало од економије као што је српска", каже Чадеж.

Добар знак је и што домаћи привредници више инвестирају у иностранству, посебно у региону.

број коментара 1 пошаљи коментар
(субота, 21. апр 2018, 10:48)
Rade anonymous [нерегистровани]

Žrtve

Mnoge zemlje od Hrvatske, mađarske i nadalje su bile u situacoji da ih MMF i svetska banka hvale. zauzvrat su se zaduživale kreditima pa i aranžmanima iz predostrožnosti na koje su morali plaćati kamatu iako sredstva nisu povlačena. navedene institucije su umesto njihovih vlada vodile privredu i celokupnu ekonomiju. Kontrolisali prihode rashode . Kada su se debelo zadužili shvatili su da nemože niko voditi njihovu zemlju i ekonomiju od njih samih i dali su šut kartu MMF-u i Svetskoj banci. I nas to čeka.Potanje je kada ćemo doći sebi.