Вучић: Немачка за нас кључна земља, хвала на подршци

Премијер и привредници немачке савезне покрајине Баден-Виртемберг у посети Србији. Председник Александар Вучић очекује ове године пет милијарди евра трговинске размене са Немачком. Баден-Виртемберг жели да дâ свој допринос европском путу Србије, рекао је Винфрид Кречман.

Немачка је кључна земља за Србију, истакао је председник Александар Вучић, наводећи да је само трговинска размена с покрајином Баден-Виртенберг, чији је премијер Винфрид Кречман данас његов гост, достигла прошле године 602,4 милиона евра, што је повећање од 12,6 одсто.

Овде су велике компаније из те покрајине, попут "Боша", али у Панчево долази ЦТФ, уложиће 160 милиона евра, рекао је Вучић на конференцији за новинаре с Кречманом, уз опаску да је нама исто тако потребно и стотине малих фирми из Немачке које би улагале у Србију, те да због тога морамо даље да радимо на томе да услови за улагаче буду што повољнији.

Вучић је захвалио Кречману што је у Београд довео делегацију од сто људи, што, како је рекао, говори о подршци коју пружају Србији, али и о њиховој заинтересованости за будућност Србије.

"Хоћу да захвалим Кречману на подршци европском путу, радићемо посвећено и борићемо се да достигнемо стандарде ЕУ, зато смо и говорили о свим питањима које Србија мора да покрене", додао је Вучић.

Премијер немачке савезне покрајине Баден-Виртемберг Винфрид Кречман посетио је Београд са око 100 привредника из те покрајине и поручио да тиме желе да отворе простор за нове инвестиције у нашој земљи.

"Да би предузећа показала већи интерес за нашу земљу, морамо да смањујемо бирократију, да обезбедимо лакше оснивање фирми, већу подршку за инфаструктурне пројекте", рекао је председник Србије.

Како је навео, посебно су разговарали о дуалном образовању, а без дуалног образовања не можемо да размишљамо о новим инвеститорима.

Како је рекао, очекује да ове године достигнемо пет милијарди евра трговинске размене и навео да ће Немачка бити за три године партнер са којим ће Србија остваривати 20 одсто укупне трговинске размене са светом.

Очекује више од 50.000 радника 

Додао је да немачке фирме запошљавају 44.619 радника и да очекује да ће их бити и више од 50.000. 

"Јасно је да је Немачка буквално кључна земља за Србију", рекао је Вучић и додао да бројке о томе говоре.

У том смислу је указао и да расте број туриста из Немачке, да их је претходне године било 78.300, што је повећање од 12,3 одсто, од којих је 23.000 дошло бродом.

Он је истакао да верује да тај број ове године може премашити и 100.000 немачких туриста.

Вучић је рекао да су разговарали и о пројектима везаним за Дунавску стратегију, заштити животне средине, и рекао да у тој области прилично заостајемо, али смо имали обавезу да земљу прво спасавамо од банкротства.

Председник Србије је указао да три године заредом имамо суфицит у буџету, чиме се не могу похвалити многе европске земље, али и подвукао да имамо много тога да научимо од немачке покрајине Баден-Виртемберг.

"Не стидимо се да кажемо да смо спремни да учимо од вас", казао је Вучић и пожелео гостима из Немачке добродошлицу уз позив да долазе чешће и да се осећају као код своје куће.

Кречман: Потпуно уверени да је Србији место у ЕУ

Винфрид Кречман је рекао да је допутовао у Србију да помогне у озбиљним напорима и пружи јој подршку на путу ка ЕУ.

"Србији је место у ЕУ и у то смо потпуно уверени. Допринос Србије у приступном процесу заслужује велико поштовање", подвукао је додајући да Баден-Виртемберг жели да дâ свој допринос европском путу Србије.

Кречман је казао да се радује што је могао да се одазове позиву да дође у Србију, коју је добио априла 2015. године, када је Вучић боравио у Баден-Виртембергу.

"Бројност делегације, која се састоји од представника политике, привреде, науке и цивилног друштва, показује да озбиљно желимо да интензивирамо и продубимо сарадњу са Србијом", нагласио је он.

Кречман је казао да простор за продубљивање сарадње постоји у економској размени, те посебно нагласио да сутрашња седница мешовите комисије, али и Дунавска стратегија пружају могућности за кооперацију.

"Дунав је велика европска река која има свој извор у Баден-Виртембергу. И сам живим на Дунаву, где сам научио да пливам, и та река која повезује треба да буде подстицај за сарадњу", казао је он.

"Мала и средња предузећа кичма привреде Баден-Виртемберга"

Кречман је објаснио да је дошао да помогне Србији у озбиљним напорима на путу ка ЕУ, додајући да су потребне још реформе, посебно у области владавине права и безбедности планирања.

"То је посебно важно за мала и средња предузећа, која су кичма привреде Баден-Виртемберга, јер она немају велике правне службе, и ако се одлуче да инвестирају, а хоће сигурно јер је ово атрактивно тржиште, морају да постоје и атрактивни услови", рекао је он.

Такође је нагласио да су потребни напори у области дигитализације како би Европа остала конкурента, јер на глобалном тржишту, поред САД, сада имамо и Кину, те је битно да Европа остане снажна, простор мира и благостања.

Када је реч о екологији, Кречмар, који је политичар из редова странке Зелених, потврдио је да је и о томе било речи и нагласио да на светским тржиштима могу бити конкурентна само она предузећа која се придржавају светских стандарда.

Истакао је да је неопходно и да се земље посвете дигитализацији као и одрживости, због чега ће и то бити теме за мешовиту комисију.

Кречман је казао да ће уложити и напоре у неговању пријатељства два народа.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво