Кречман: Отварамо простор за нове инвестиције

Председник немачке покрајине Баден Виртемберг Винфрид Кречман са сарадницима предводи делегацију од око 100 привредника који разматрају могућност инвестирања у Србији. После панела посвећеног Условима пословања у Србији, потпредседник Немачко-српске коморе Бојан Предојевић изјавио је да би до краја године трговинска размена наше земље са немачком са 4,4 милијарде евра, колика је сада, могла да достигне и пет милијарди, а број запослених повећа на 50.000.

"Вучић је 2015. био у посети Баден Виртенбергу и ово се може сматрати узвратном посетом. Наше везе су већ блиске и интензивне и у оквиру Међувладине комисије. С обзиром на то да је овде 100 привредника, овим желимо да Србију подржимо у процесу приступања Европској унији, да отворимо врата за преговоре и појачамо инвестирање", рекао је Винфрид Кречман новинарима.

Додаје да је та посета један од корака којим желе Србију да подрже у процесу приступања ЕУ.

"Ово је, такође, један корак у смислу да појачамо наше економске односе, који су већ веома интензивни и да отворимо врата за разговоре и да створимо простор за евентуално нове инвестиције", рекао је Кречман.

Наводи и да економска делегација у посети Београду броји око 100 чланова и да то показује колики значај придају ово сусрету.

Директор Немачко-српске привредне коморе у Србији Мартин Кнап је рекао да је немачка покрајина Баден Виртемберг једна од најбогатијих покрајина у Немачкој, са компанијама које су лидери у свету.

"Ово је изузетна посета и зато што је Баден Виртемберг изузетна покрајина. Економски гледано она је једна од најјачих покрајина у Немачкој и у њој се налазе нека од највећих преудзећа" додао је Кнап.

На питање новинара да ли су фирме из те покрајине заинтересоване за нове инвестиције, Кнап је рекао да та комора препушта компанијама да саме то најаве, али да може да потврди оно што је већ најављено у јавности, али и званично, да ће компанија "ЦТФ" из Фридрихсхафена (Баден Виртемберг), која је лидер у аутоиндустрији, инвестирати у Панчеву.

"Ми као комора препуштамо компанијама да кажу који ће бити њихови кораци", рекао је Кнап.

Град је дао грађевинско земљиште. Градња би требало да почне крајем јуна, а производња 1. фебруара следеће године.

"Ово је само прва фаза. Није то само 10,8 хектара грађевинског земљишта и 540 новозапослених. Ја се надам да ће ту бити и друга и трећа фаза. Већ за два месеца треба да буде расписан конкурс за 160 људи, како би кренули на обуку, и у Панчеву, и у Немачкој", наводи Саша Павлов, градоначелник Панчева.

Нова фабрика биће шанса и за обуку средњошколаца и развој дуалног образовања у Панчеву.

"Инвестиције – пунији локални буџет"

Немачко-српска привредна комора организовала је панел дискусију о условима пословања у Србији.

Наведено је да долазак инвеститора значи и пунији локални буџет. Предуслов је створити окружење на какво су навикли немачки привредници. 

У уторак ће 10 немачких компанија одржати Б2Б састанке са представницима српских компанија, у организацији Немачко-српске привредне коморе.

Међу најзначајнијим предузећима чији представници долазе је и "Heller Maschinenfabrik ", једна од највећих компанија из сектора обраде метала у јужној Немачкој.

Ово предузеће, између осталог, производи Си-Ен-Си машине за обраду метала, чији приход је у 2015. години износио 559 милиона евра и која запошљава око 2.500 људи.

Поред ове фирме, долази и немачки "Липп" из Танхаузена која производи машине за изградњу резервоара и силоса као и – "Хптећинк", "Ходап", "Лен"...

Предузећа из Немачке ће у Србији тражити добављаче и произвођаче у области – металопрераде, прераде пластике, ауто-индустрије, ваздухопловне, грађевинске и дрвне индустрије, као и из сектора енергетске ефикасности и информационих технологија.

Компанија "Сап" управо је купила једну софтверску фирму, чије ће представништво бити у Србији.

"Та компанија послује на 11 локација у свету од којих су две у Европи, једна је у Србији и од данас постаје део сап групе", наводи Душан Радошевић, директор САП-а Србија.

Према анкети коју спроводи немачка комора у Србији, Немци су за наше раднике најпоузданији страни послодавац. И они су задовољни: више од 90 одсто немачких фирми које послују овде поново би инвестирали у нашој земљи.

Немачка је и иначе први спољнотрговински партнер Србије у свету и у робној размени и у размени услуга, а укупна робна размена Србије и Немачке прошле године је износила готово 4,4 милијарде евра.

У Привредној комори Србије (ПКС) прецизирају да је српски извоз достигао 1,9 милијарди, а увоз из Немачке 2,455 милијарди евра.

Председник Србије Александар Вучић је недавно навео да је тренутно 44.619 радника у Србији запослено у немачким компанијама, а да ће уз нове инвестиције у Крагујевцу и Панчеву тај број премашити 50.000.

Прецизирао је да је трговинска размена две земље у прва два месеца ове године увећана за 12,6 одсто.

Како каже, може се очекивати да до краја 2018. године достигне и читавих пет милијарди евра.

Немачка статистика каже да Србија највећу робну размену и највећи извоз остварује са четири немачке покрајине, – Баварском, Баден Виртембергом, Северном Рајном Вестфалијом и Хесеном.

У 2017. години, са Баден Виртембергом Србија је имала укупну размену од 602,3 милиона евра, вредност извоза у ту покрајину износила је 283,8 милиона, док је увоз из ње у Србију вредео 318,5 милиона.

У Баден Виртенбергу је седиште неких од најзначајнијих светских компанија, попут - "Дајмлера", "Поршеа", "Боша". 

Према информацијама из Привредне коморе Србије, а на основу података Агенције за привредне регистре, у Србији је регистровано 925 активних привредних субјеката чији су већински власници правна и физичка лица из Немачке.

Винфрид Кречман је започео посету Београду састанком са Немачко-српском привредном комором, претходно га је дочекао амбасадор Немачке Аксел Дитман, а у току поподнева састао се са председником Србије Александром Вучићем у Председништву.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара