Веће субвенције по хектару

Предлогом закона о буџету, наредне године пољопривреда би требало да добије 21,6 милијарди динара. Како РТС сазнаје у Министарству пољопривреде, највише новца биће усмерено за субвенционисање ратарске и повртарске производње на имањима регистрованих сеоских газдинстава.

Предлогом закона о буџету за наредну годину пољопривреда ће добити шест милијарди мање него ове године, односно 21,6 милијарди динара.

Иако ће у каси бити мање пара, у Министарству пољопривреде најављују повећане субвенције за ратарску и повртарску производњу на имањима регистрованих газдинстава, тако да ће уместо досадашњих 10 хиљада динара по хектару обрадиве површине, следеће године власници имања добити 12 хиљада по истој јединици површине.

За те намене, из пољопривредног буџета биће издвојено око 11 милијарди динара.

У Министарству пољопривреде наглашавају да ће 2009. године бесповратним средствима помоћи регистрована газдинства која имају хладњаче, силосе и складишта.

Субвенције само за физичка лица

Из аграрног буџета ове године је око 216 хиљада регистрованих сеоских домаћинстава добило по десет хиљада динара по хектару обрадиве површине, а у току је исплата регреса намењених сточарској производњи.

У Министарству пољопривреде тврде да субвенције за ратарску и повртарску производњу наредне године неће користити правна лица - комбинати, пољопривредна добра и предузећа.

После трогодишњег прекида, регистрована пољопривредна газдинства поново ће добити помоћ при изградњи складишта, силоса и хладњача.

Наставиће се и кредитирање пољопривредника. Каматне стопе биће повољне, а период мировања (грејс период) зависиће од производње у коју улажу добијени кредит.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво