Србија из Италије највише увози тестенину, вино и еспресо

Италија извози у Србију највише вина од свих земаља Европске уније и после Македоније и Црне Горе заузима треће место на укупној листи добављача вина, док је у сегменту тестенине Италија апсолутни шампион јер чак 70 одсто тестенине увезене у Србију потиче са Апенинског полуострва.

Податке о извозу Италије саопштила је директорка београдске канцеларије Италијанске агенције за спољну трговину (ИЦЕ) Марина Скоњамиљо на конференцији за новинаре поводом скупа Workshop & B2B – Food & Beverage "Укуси југа Италије".

Тај скуп ће 27. фебруара бити одржан у хотелу "Хајат" и окупиће италијанске привреднике из прехрамбеног сектора и увознике, дистрибутере, шефове кухиња и сомелијере из Србије и из земаља региона, саопштава ИЦЕ.

Најављујући долазак представника тридесетак италијанских компанија из регија јужне Италије, Скоњамиљо је истакла да је Италија један од најзначајнијих партнера Србије када је реч о пољопривредно-прехрамбеном сектору.

"Италија је највећи добављач маслиновог уља и трећи снабдевач Србије кафом, после Бразила и Вијетнама. Важно је напоменути да Италија извози пре свега пржену кафу за еспресо. Кафа увезена из Италије представља само четвртину количине кафе која у Србију долази из Вијетнама, али је њена новчана вредност тек незнатно нижа, што само сведочи о високом квалитету италијанске кафе", нагласила је Скоњамиљо.

Она је најавила да ће се на предстојећем догађају привредници са југа Италије представити производима који су традиционална ознака италијанског квалитета: тестенине, вино, маслиново уље, сиреви, типичносланопециво – таралли, сладолед...

Скоњамиљо је додала да ће шира публика моћи премијерно да дегустира те производе 24. фебруара у тржном центру Делта сити, у којем ће бити организована промоција италијанске хране и пића.

Аташе за економска питања у Амбасади Италије Матијас Клева истакао је значај привредне сарадње између Италије и Србије, нагласивши да је она у сталном порасту.

"Само у 2017. години обим спољнотрговинске размене између Италије и Србије износио је 3,95 милијарди евра, а италијански извоз у Србију бележи пораст од око десет одсто. Планирамо да додатно проширимо ту сарадњу, а то ћемо учинити помоћу оваквих иницијатива које доводе италијанске фирме и њихове производе у Србију", рекао је Клева, додајући да однос између Италије и Србије показује да пољопривредно-прехрамбени сектор представља много више од пуке размене робе, наводи се у саопштњу.

Државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Сенад Махмутовић нагласио је да министарство које представља пружа пуну подршку организовању сусрета српских и италијанских привредника из сектора пољопривредно-прехрамбене индустрије.

"Ниво извоза пољопривредно-прехрамбених производа из Србије у Италију у периоду од 2012. до 2017. године повећан је за 40 одсто. Посебно бисмо истакли сарадњу у области виноградарства и винарства с обзиром на то да је Италија једна од водећих земаља када је реч о производњи вина. Наша жеља је да у будућности променимо структуру извоза пољопривредних производа у Италију тако што бисмо акценат ставили на производе већег степена финализације", рекао је Махмутовић, истичући да је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде заинтересовано да повећа ниво италијанских инвестиција у аграр у Србији.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
27° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво