"Стандард енд пурс" повећао кредитни рејтинг Србије

Агенција за оцену кредитног рејтинга "Стандард енд пурс" побољшала је оцену кредитног рејтинга Републике Србије на ниво "ББ", уз стабилне изгледе за унапређење кредитног рејтинга.

Агенција процењује да ће БДП наставити да расте у периоду од 2018. до 2020. године, као и да ће раст бити заснован, пре свега, на приливу страних директних инвестиција и већој приватној потрошњи која ће бити подстакнута растом запослености, зарада и стабилном приливу дознака, саопштено је из Министарства финансија.

"Стандард енд пурс" очекује да ће економски напредак ојачати напоре Владе да настави са фискалним реформама и добрим фискалним резултатима и у 2018. години када се очекује дефицит од само 0,6 одсто БДП.

Упркос очекиваном порасту зарада у јавном сектору 2018. године, прогнозира се просечни фискални дефицит од око 1,5 одсто у просеку током периода од 2017-2020. године.

Према наводима агенције, Република Србија је остварила значајан напредак у сарадњи са Међународним монетарним фондом током спровођења аранжмана из предострожности.

Замрзавање плата и пензија, као и постепено смањење субвенција јавним предузећима, резултирало је импресивним прилагођавањем од око четири одсто БДП-а између 2014. и 2017. године. 

Дефицит државе се смањио на један одсто БДП-а у 2017. години у поређењу са 6,6 одсто БДП-а у 2014. години. Такође, уочава се и позитиван тренд у спољној трговини. 

Агенција процењује да ће дефицит текућег рачуна платног биланса, који је у периоду од 2011. до 2014. године у просеку износио 8,7 одсто БДП-а, бити у просеку на нивоу од 4,1 одсто БДП-а у периоду од 2017. до 2020. године, чему ће највише допринети постојећа страна улагања у производне делатности, као и побољшање конкурентности у производном сектору и сектору услуга, наводи се у саопштењу.

Поред смањења дефицита текућег рачуна, рејтинг агенција "Стандард енд пурс" очекује и побољшање у структури спољног дуга, као и да ће нето прилив директних страних инвестиција у наредном периоду у потпуности покрити дефицит текућег рачуна платног биланса.

НБС: Одлука "Стандард енд пурса" потврда постигнутих резултата

Одлука рејтинг агенције "Стандард енд пурс" о поправљању кредитног рејтинга за дугорочно задуживање је још једна потврда резултата које постижемо на унапређењу макроекономских перформанси и инвестиционог амбијента, а тиме и изгледа наше економије, саопштила је Народна банка Србије.

Агенција "Стандард енд пурс" повећала је кредитни рејтинг Србије за дугорочно задуживање у домаћој и страној валути са "ББ-" на "ББ", уз стабилне изгледе за његово даље повећање. 

Према оцени агенције, одлука о повећању кредитног рејтинга опредељена је знатним поправљањем фискалних резултата, повољним изгледима за стабилан економски раст и смањењем спољне неравнотеже, саопштено је из Кабинета гувернерке Народне банке Србије.

Агенција истиче и очување ценовне стабилности и повољна кретања у банкарском сектору као важне факторе повећања кредитног рејтинга Србије.

Истиче се и да је вишегодишњи период ниске и стабилне инфлације резултирао јачањем кредибилитета Народне банке Србије. 

Према проценама Агенције, у наредном средњем року НБС ће очувати инфлацију у границама циља.

Додатно, у својој одлуци "Стандард енд пурс" посебно истиче да је НБС доказала и своју оперативну независност у последњих неколико година.

Агенција указује и на значајно смањење учешћа проблематичних кредита, које је подржано мерама и активностима НБС и Владе. 

"Стандард енд пурс" позитивно оцењује и повећање кредитне активности у 2017. години, као и да се може очекивати додатно убрзање њеног раста захваљујући одлукама НБС да додатно смањи референтну каматну стопу у септембру и октобру.

Истиче се и да су посебна дијагностичка испитивања активе банака које је спровела НБС, потврдила да је банкарски сектор адекватно капитализован и ликвидан.

У домену фискалних кретања, агенција "Стандард енд пурс" констатује да су остварени резултати знатно бољи од планираних, а да је фискална консолидација спроведена чврстом контролом трошкова и повећањем наплате пореских прихода уз убрзање економског раста.

Наглашавају и да је захваљујући овим резултатима јавни дуг смањен и да се налази на стабилној опадајућој путањи, наводи се у саопштењу. 

Агенција оцењује да ће Србија и у наредним годинама имати стабилан привредни раст, као и да постоји простор за његово убрзање по основу даљег спровођења структурних реформи, што ће, према њиховим речима, бити подржано и наставком процеса придруживања ЕУ.

Констатују се и позитивни трендови на плану смањења спољне неравнотеже, где се у први план истиче снажан раст извоза роба и услуга као кључни фактор смањења дефицита текућег рачуна.

Агенција наводи и могућност да у наредним годинама текући дефицит буде и нижи од пројектованог, имајући у виду снажан и диверсификован прилив СДИ, који ће, и према њиховој оцени, и у наредним годинама бити више него довољан да у целости покрије дефицит текућег рачуна. 

Имајући у виду остварене резултате, Агенција оцењује да постоје стабилни изгледи за даље повећање кредитног рејтинга Србије, наводи се у саопштењу НБС.

Јуче je и Агенција за оцену кредитног рејтинга "Фич рејтингс" повећала рејтинг Србије на ниво "ББ" са нивоа "ББ-", уз стабилне изгледе за његово унапређење. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво