Брнабић: Пројекти са Швајцарском се поклапају с приоритетима Владе

Председница Владе Србија Ана Брнабић рекла је за РТС да је са председницом Швајцарске разговарала о томе како је та земља у претходне три године удвостручила инвестиције у Србији.

Ана Брнабић је у интервјуу за РТС навела да швајцарске компаније у Србији запошљавају 9.000 радника.

"Поред тога, Швајцарска билатерално веома подржава Србију, пре свега у области дигитализације. Они раде са нама у Научнотехнолошком парку у Београду, подржавају нас у прављењу акцелератора у Новом Саду и Нишу", навела је премијерка Србије.

Додаје да се, у сарадњи са Швајцарском, ради на моделу дуалног образовања и подсетила је да је недавно српски министар просвете био у посети Швајцарској.

Са Швајцарском постоји много пројеката који се поклапају са приоритетима Владе Србије, рекла је премијерка.

Брнабићева је у Цирих отпутовала из Софије, како би учествовала на догађају "World Minds", а објављено је да ће Србија бити једина земља, уз Швајцарску, која ће постати светски центар за ту организацију.

Када је реч о сусретима које је у Бугарској имала са премијером Бојком Борисовом, премијерка је истакла разговоре о инфраструктури.

Навела је да Србија завршава јужни крак "Коридора 10", што је важно за Бугарску, као и источни крак ка Софији. Додаје да се причало и о железничком повезивању као и о ауто-путу Ниш–Приштина–Тирана–Драч.

Ана Брнабић ће сутра у парламенту пред посланицима образлагати Предлог буџета. Каже да ће га представити са великим поносом и да је видела критике опозиције.

"Једва чекам да одговорим", рекла је премијерка и истакла да је буџет апсолутно развојни.

Говорећи о критикама о субвенцијама, Брнабићева каже да постоји јасна анализа колико динар од субвенција доноси у буџет.

"То је нешто што ћу сутра представити у Скупштини", навела је премијерка.

Наводи да се ми такмичимо са земљама у региону и у свету за инвестиције и каже да је то легитиман начин борбе за нова радна места.

број коментара 0 пошаљи коментар