Признање Србији, Београд центар "Wоrld Minds" симпозијума

Председница Владе Ана Брнабић и оснивач организације "Wоrld Minds" Ролф Добели саопштили су да ће, поред Швајцарске, Србија бити једина држава у свету у којој ће бити одржан престижни симпозијум, који окупља највеће мислиоце света.

"Чињеница да је швајцарски 'Wоrld Minds' изабрао Србију за свог првог партнера, признање је нашој земљи и најбољи је доказ потенцијала које Србија има", нагласила је председница Владе Ана Брнабић током обраћања на симпозијуму у Цириху.

Одлични резултати економских реформи, јасна политика Владе да Србију гради на иновацијама и технологији, уз значајне резултате научне, културне и академске заједнице, омогућили су нашој земљи да постане прва и једина држава на свету у којој ће се, поред Швајцарске, одржати престижни симпозијум "Wоrld Minds".

Од 2019. године, у Београду ће се сваке друге године у сарадњи са швајцарском организацијом "Wоrld Minds" , одржавати престижни скуп који окупља више од 400 светских лидера у иновацијма, науци, технологијама, економији, уметности, медицини и другим областима, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Организација "Wоrld Minds" усмерена је на промоцију иновација којима се унапређује начин на који модерни свет функционише и фундаментално мења живот савременог човека.

Београд ће тако бити светски центар за размену престижних иновативних решења у области роботике, асторфизике, медицине, молекуларне биологије, психологије, маркетинга, уметности, спорта.

Посебан фокус биће на учешћу младих истраживача, студената на докторским и постдокторским студијама из Србије и целог региона.

Под окриљем швајцарске организације, а на иницијативу председника Републике Србије и Владе Републике Србије, Београд ће постати први град, после Цириха, у коме ће се одржавати годишњи скупови чланова ове угледне светске организације.

Током посете делегације швајцарских привредника Србији ове јесени, председница Владе је иницирала да Београд буде домаћин ових симпозијума, што је на данашњем скупу и потврђено.

Креирање нових знања и приступ најновијим открићима из читавог света јесте основ модерне економије, научног, друштвеног и култруног напретка и јачања конкурентности једне државе.

Због тога је Влада Републике Србије одлучила да започне партнерство са престижном швајцарском оргнизацијом која ће помоћи да у нашу земљу доведемо најумније људе данашњице и пружимо прилику домаћим стручњацима да са њима размене искуства и представе своја достигнућа.

"Wоrld Minds Belgrade" окупљаће иноваторе, научнике, бизнис лидере и уметнике, који ће на инспиративан начин представљати идеје новог доба.

У ову заједницу улазите искључиво по позиву. Не примају апликације и моле вас да их не контактирате уколико нисте међународни научник.

А ако вас позову,морате да платите 12.000 франака годишње. А сви који дођу се надају да ће склопити посао.

"Наша идеја је производња програмиране вакцине у року од седам дана. Циљ нам је да у случају епидемије не чекамо месецима да се оне произведу", објашњава Омар Кан из компаније "Tиба биотек".

Можда конкуренти истој групи на светском фудбалском првенству, али Србија свакако још није у групи Швајцарске, најконкурентније државе на свету када је реч о иновацијама, сарадњи пословне и академске заједнице.

"Инвеситори из Швајарске, људи који воде највеће светске компаније били су задивљени оним што се у Србији ради у области науке. Када се, нажалост, о нашој земљи говори врло ретко се помисли да се код нас може дешавати врхунска наука. Ево ми смо овде да направимо уверење", каже директорка "Биосенсе института" и власница лиценце "World minds" Весна Црнојевић Бенгин.

"Wоrld Minds" је осмишљен тако да говорници презентују најзанимљивија и најновија открића у иновацијама и науци и другим областима друштвеног деловања.

Одржава се у децембру, како би била представљена најбоља решења те године из целог света о којима се на скупу разговара.

Окупљање лидера из бројних, често и разнородних области омогућава размену идеја које покрећу потпуно другачије сагледавање света, што је главни је принцип рада ове организације.

Први од три договорена скупа одржаће се у мају 2019. године у Народном позоришту у Београду. Влади Србије ће у организацији догађаја подршку пружити и Иницијатива дигитална Србија.

Регионална заједница иноватора, научника и мислиоца окупљена око "Wоrld Minds Belgrade" постаће део шире мреже међу чијим најеминентнијим члановима су и добитник Нобелове награде за хемију Курт Витрих, филозоф и предавач на Лондонској школи за економију Џон Греј, директор центра у берлинском "Макс Планк Институту" Герд Гигеренцер, економиста Пол Ромер и други.

На прошлогодишњем симпозијуму "Wоrld Minds" у Цириху говорио је тадашњи председник Владе Александар Вучић, док је Ана Брнабић учествовала као министарка државне управе и локалне самоуправе.

Поред председнице Владе и њеног тима, на овогодишњем "Wоrld Minds" симпозијуму у Цириху, Србију су представљале Снежана Јовановић, амбасадорка Србије у Швајцарској, Вероника Тасић, извршна директорка Иницијативе Дигитална Србија и др Весна Црнојевић Бенгин са "Биосенс инстута" у Новом Саду, наведено је у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво