Грађанима Србије Немачка најпожељнији инвеститор

Грађани Србије виде Немачку као најпожељнијег инвеститора, показују резултати истраживања "Перцепција немачке привреде и инвестиција од стране грађана Србије". Овакав став има чак трећина грађана Србије, а као главни разлог томе готово 40 одсто њих наводи економску, привредну и индустријску развијеност Немачке.

Амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман подсетио је на скупу у београдском хотелу Метропол да је у Србији присутно око 400 предузећа из ове земље и да су те компаније уложиле 1,8 милијарди евра и да запошљавају 35.000 људи.

"Економска размена између наше две земље је централни стуб наших билатералних односа. Немачка је на првом месту билатаралних партнера Србији и ангажман немачких инвеститора значајно доприносе економској одрживости Србије", рекао је Дитман и додао да Немачка влада наставља да помаже Србиј у процесу европских интеграција.

Амбасадор је похвалио усвајање закона о дуалном образовању јер, како је рекао, то је важно за инвеститоре који планирају да дођу у нашу земљу.

"Надам се да ћемо успети да довучемо још предузећа из Немачке. Услови да би дошли још инвеститора у Србију је да политика да позитиван знак за то ", рекао је Дитман.

Русија, Кина, Швајцарска... добиле су мање "бодова" у истраживању, али су међу грађанима свакако пожељни инвеститори, показало је истраживање АХК које је спроведено међу 1.200 грађана.

Такође, речено је на скупу, имајући у виду да многа истраживања показују да је Немачка на месту број 1 жељених дестинација за живот и рад, занимљив је податак да грађани Србије у замишљеном избору између рада у Немачкој и рада у Србији код немачког послодавца, благу предност дају останку у земљи.

"Немачке компаније радо послују у Србији и дугорочно се ангажују као поуздан партнер и као одговорни послодавци. Заједно радимо на томе да привучемо друга предузећа да инвестирају у Србији те да проширимо нашу економску сарадању. Ми смо не само највећи инвеститори, ми смо дугорочно овде присутни, деценијама, и поуздани смо и лојални партнеру у региону", изјавио је амбасадор Дитман.

А председник Немачко-српске привредне коморе Роналд Зелигер оценио је да су "грађани Србије и у овом истраживању показали да цене праве вредности и да им је стало до јаке привреде, ефикасног пословања и поштеног односа према њиховом раду".

Грађани Србије, како је оценио Зелигер, који је на челу концерна "Хемофарм", на првом месту истичу плате, услове рада, усавршавање и напредовање, и сигурност, као најбитније аспекте који су им значајни, уколико би радили код немачког послодавца.

Као посебно занимљиво Зелигер је истакао чињеницу да је више испитаника рекло да економију, привредни и индустријски развој виде као главни фактор због којег желе да Немачка буде инвеститор у Србији, а не политику нити државни и социјални систем.

Зелигер је навео и да су Србији битни инжењери, стручњаци и радници који како каже, треба да раде на себи и да унапређују јер ће тако привући инвеститоре.

"Перспективна Србија је најбољи подстицај за инвеститоре који желе да дођу овде", закључио је председник Немачко - српске привредне коморе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво