Банке одбрањене, привреда пред изазовом

Потпредседник Владе и министар економије Млађан Динкић каже да је банкарски систем одбрањен,али и упозорава да је сада привреда Србије пред изазовима светске економске кризе. Планови за Коридор 10 неће бити ревидирани, јер су средства за обезбеђена.

Потпредседник Владе Србије и министар економије Млађан Динкић истиче да је наш банкарски систем, упркос размерама економске кризе са којом се свет суочава и од које ни Србија није поштеђена, успео да се одбрани од првог таласа кризе и да су "сада изазови које криза доноси углавном усмерени ка привреди".

"Неће бити лако, али ако будемо мудри уверен сам да би Србија на средњи рок могла да извуче и неке користи из ове ситуације: да ће са пресељењем неких индустрија, као што је индустрија ауто-делова, из других мање конкурентних земаља, упумпати знатна средства у производни сектор", рекао је Динкић за "Политику".

Гостујући у "Пословном клубу" тог листа, Динкић је истакао да не постоји опасност да због финансијске кризе планови за Коридор 10 буду ревидирани, а рокови за завршетак продужени, јер "паре неће бити проблем".

"Већ смо обезбедили 1,1 милијарду евра дугорочних и јефтиних кредита од Светске банке, Европске инвестиционе и Европске банке за обнову и развој. Грци су нам резервисали 100 милиона евра бесповратних средстава које ћемо добити кад будемо имали генерални план пута. А рокови ће зависити искључиво од наше унутрашње организације, од брзине којом будемо завршавали планове, експропријацију земљишта и градњу", објаснио је Динкић.

Министар економије је навео да кредити Светске банке и Европске инвестициионе банке "нису уобичајени кредити, већ најјефтинији кредити: добићемо их на рок отплате од 25 до 30 година, са одложеним плаћањем од пет до седам година и каматом у висини еурибор плус 0,2-0,3 одсто, што је сада негде око четири одсто годишње".

Коридор 10 - пун погодак

"Камо среће када бисмо могли да добијемо више тако јефтиних кредита, под условима који нису тржишни. Исплатило би се да се још више задужимо под тим условима. Ниво јавног дуга Србије је низак - свега око 28 одсто бруто домаћег производа и имамо доста простора за такво задуживање, без опасности да се угрози макроекономска стабилност", додао је Динкић.

Министар Динкић је истакао да је уверен да смо направили прави потез, када смо одмах, у првих сто дана владе, пре него што су ове банке постале затрпане захтевима других земаља, обезбедили финансирање аутопута на Коридору 10 под тако повољним условима.

"Моја препорука премијеру и Министарству финансија била би да сада узмемо што више таквих кредита. Кад би грађани могли да се задужују под истим таквим условима, кад би им камата уместо десет била четири одсто, и када би могли да имају одложено плаћање од седам година, то бих и њима препоручио", рекао је Динкић.

За девет месеци ове године у Србију је, према подацима НБС, ушло 2,65 милијарди долара страних директних инвестиција, од чега 500 милиона у трећем кварталу, када је прилив успорен. "Видећемо какав ће бити учинак у последњем тромесечју. Битка за стране директне инвестиције нам тек предстоји и оне ће имати још већи значај него пре", истакао је Динкић.

Министар Динкић је указао да је, на кратки рок, "штедња једини начин да се одбранимо од кризе" и да се "морамо уздржати од прекомерног раста текуће потрошње и покушати да што више инвестирамо у будућност".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво