ЕУ: Грчке финансије стабилизоване, укинута процедура за смањење дефицита

Грчки дефицит буџета је сада испод три одсто бруто домаћег производа, што је највећа дозвољена вредност за чланице ЕУ, саопштила је Европска комисија.

Европска унија је саопштила да је укинула процедуру којом је приморавала Грчку да смањи огроман дефицит пошто је влада у Атини стабилизовала буџет уз велике мере штедње.

Грчки дуг је и даље огроман - прошле године је био на 179 одсто БДП-а, али се очекује његово постепено смањење, додаје се у саопштењу.

Атина ће и даље бити под надзором ЕУ, а грчке власти су се обавезале да ће одржавати примерни суфицит, што не обухвата камате на дуг, од 3,5 одсто БДП-а до 2022. године.

Европски комесар за економију и финансије Пјер Московиси рекао је да је одлука о укидању процедуре за смањење претераног дефицита "признање за огроман напор и жртвовање грчког народа да успостави стабилност у јавним финансијама земље".

Грчка је 2009. имала дефицит до 15,1 одсто, али је прошле године имала суфицит од 0,7 одсто, док се ове године предвиђан мали дефицит, навела је Европска комисија.

"Преокрет од 2009. нема паралеле у Европи", рекао је Московиси.

Грчка пролази кроз велику економску кризу уз подршку пакета помоћи међународних кредитора - Међународног монетарног фонда, Европске централне банке и ЕУ.

Међународна помоћ је условљена спровођењем реформи које подразумевају и смањење плата и пензија.

Грчка и даље има највећу незапосленост међу чланицама ЕУ - око 21 одсто, мада је 2013. била на скоро 28 одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво