Брнабић: У наредне три недеље одлука о расту плата и пензија

Председница Владе Ана Брнабић изјавила је да очекује успешне разговоре са Мисијом ММФ-а која борави у Београду, као и да верује да ће се у наредне три недеље изаћи са коначним одлукама око раста плата и пензија.

"Нама је важно да им представимо наше виђење раста плата и пензија и одрживог раста привреде и очекујем да ћемо имати консензузс у наредним данима, јер имамо добру ситуацију у буџету и фискалну дисциплину", рекла је Брнабићева одговарајући на питање новинара у Чачку где је разговарала са привредницима из тог краја.

Напоменула је да је добро што смо успешно завршили седму ревизију аранжмана са ММФ-ом и додала да очекује да успешно окончамо цео аранжман и да се "Влада покаже као добар и кредибилан партнер".

Фокус ће у наредном периоду, како је подвукла, бити на даљој трансформацији Пореске управе.

Брнабићева је подсетила да је јуче постигнут договор око минималне цене рада и истакла да су се синдикати и послодавци по први пут договорили око тога, а да је Влада ту мање-више потврдила договор.

"Важно је да то повећање минималне цене рада у односу на повећање плата не буде тако да опет буде примамљивије радити у јавном сектору него у привреди. У привреди морају бити бољи услови и веће плате, јер она плаћа јавни сектор", закључила је Брнабићева.

Брнабићева са привредницима у Чачку

Премијерка Ана Брнабић разговарала је у Чачку са привредницима из тог краја и поручила да ће се Влада у наредном периоду више посветити том делу Србије, као и да су у току преговори са једним потенцијалним инвеститором и да се нада да ће бити добрих вести.

Брнабићева је рекла да је за њу увек важно да разговара са привредницима, како би видела шта им смета у даљем развоју, запошљавању људи.

"Често као Влада знамо много више о проблемима страних инвеститора у Србији, али не и о нашим привредницима и компанијама", рекла је премијерка и додала да је на састанку било речи о стратешким пројектима.

Први приоритет, подвукла је Брнабићева, јесте Коридор 11, јер ће након отварања ауто-пута бити више инвеститора, али и више начина за извоз и промоцију привреде Чачка и Моравичког округа ван Србије.

Брнабић је апострофирала значај пројекта индустријске зоне у Чачку.

"Интензивно радимо на преговорима са једним потенијалним инвеститором, а кад један дође, лакше ће и другима бити да га следе, а тиме се прави конкуренција која омогућава равномеран и одржив раст плата и запослености. Надам се да је то прва ствар за коју ћемо ускоро имати неке добре вести", поручила је председница Владе.

Додала је да се на примеру Ниша и југа Србије видело како изгледа када се цела Влада посвети развоју једног града и краја, истичући да ће се Влада сада посветити другим градовима – Чачку, Краљеву, Лозници.

Градоначелник Чачка Милун Тодоровић захвалио је премијерки на посети и Влади на свему што је учинила за Чачак – преносу инвеститорских права за гасификацију индустријске зоне, што је вредно око 100 милиона динара, преносу инвеститорских права за Општу болницу у Чачку, као и за електрификацију индустријске зоне.

"Разговарали смо о инвестицијама, Коридору 11, аеродрому 'Морава', завршетку индустријске зоне и важно је да смо видели који су проблеми привредника, који могу да се реше", закључио је Тодоровић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво