Вучић: Ниш технолошки центар за 21. век

Председник Србије Александар Вучић положио је у Нишу камен темељац за изградњу нове фабрике аустријске компаније "Цумтобел" за производњу лед расвете, која ће запослити 1.100 радника. Србија улаже у Ниш, са идејом да тај град постане технолошки центар за 21. век, рекао је председник Александар Вучић и додао да се, да би се то догодило, на првом месту морамо борити за мир и стабилност.

Камен темељац су заједно са Вучићем положили и амбасадор Аустрије Јоханес Ајгнер и градоначелник Ниша Дарко Булатовић, а присуствовали су и министар привреде Горан Кнежевић и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

"Велико ми је задовољство да обележим почетак изградње наше нове фабрике са полагањем камена темељца. Ова инвестиција је један од најважнијих стратешких корака у преусмеравању производне мреже 'Цумтобел групе'. Фабрика у Србији ће нам омогућити да се на тржишту успешно позиционирамо на дуги рок и додатно побољшамо нашу конкурентност", рекао је извршни директор "Цумтобела" Улрих Шумахер. 

Претходно је у Нишу потписан уговор између "Цумтобел групе" и Владе Србије. Субвенције износе осам милиона евра. Наредне две и по финансијске године, фабрика ће се градити на локацији у јужној индустријској зони Ниша, а када буде завршена, покриваће површину од 40.000 квадратних метара.

Председник Србије је Александар Вучић разговарао је пре подне са представницима компаније, а на заједничкој конференцији за новинаре са Улрихом Шумахером, поручио је да је поносан на све што је и до сада учињено у том граду и округу.

Подсетио је да су га, када је пре годину дана обећавао долазак нових инвеститора, сви, а посебно новинари гледали с чудом, уверени да "продаје маглу".

"За нас је најважније да ће први производи из фабрике 'Цумтобела' изаћи већ у мају наредне године. Они ће започети да запошљавају и стручњаке и обичне раднике. Фабрика ће запошљавати 1.100 радника", рекао је председник.

Навео је да је реч о фабрици која је у Аустрији основана пре 60 година, а данас представља гиганта у области расвете.

Они ће, казао је, запошљавати и инжењере и зато су ступили у контакт са Универзитетом у Нишу и средњим школама како би за себе обезбедили најбоље кадрове.

"То је важно за Србију, јер нећемо морати да узимамо радну снагу из иностранства. Надам се да овамо нећемо морати да доводимо раднике са стране, ни из Македоније ни из Албаније", рекао је председник.

Истакао је да цела инвестиција вреди 30,6 милиона евра, а да је влада данас потписла субвенције које износе осам милиона евра, што, како је рекао, показује какве су и колике неистине изнесене с тим у вези, попут навода у медијима да ће субвенције за једно радно место бити 50.000 евра.

"Тако неко изговори глупост и остане жив", констатовао је председник Вучић.

Председник је истакао да Србија улаже у Ниш, јер Ниш је, како је казао, место које постаје нови индустријски центар Србије. Ту су, подсетио је, "Цумтобел", "Леони", "Астра", "Џонсонелектрик".

"Нишу враћамо живот и градска каса боље функционише. Нисам још сасвим задовољан, али значајно боље него у претходном времену", рекао је председник.

Захвалио је менаџменту "Цумтобела", рекавши да ни расвета у Београду не би била каква је данас да није било њихове помоћи.

"Нас циљ је да у Нишу спустимо број незапослених на мање од 20.000, а пре три-четири године незапослено у овом граду је било 50.000 људи", рекао је.

Сва ова улагања, рекао је, не доносе добробит само породицама, већ и Граду Нишу, који ће имати више новца за инфраструктурна улагања, за нове туристичке атракције, за привлачење већег броја туриста и очекујем да ће то Ниш знати да искористи на најбољи начин.

"Сви ми у Србији верујемо у Ниш и верујемо да управо овде можемо да створимо нову технологију за 21. век и за то морамо да се боримо сваког дана, јер морамо да обезбедимо пре свега за мир и стабилност", рекао је председник Србије, честитајући на уговору. 

Посебно је честитао онима који ће имати запослене и представљати нашу земљу у овом гиганту и фабрици каква је "Цумтобел".

Председник компаније Улрих Шумахер истакао је да ће фабрика у Нишу имати важну улогу у стратегији концерна, додајући да је она део глобалног система, у којем ће имати своје битно место.

Истакао је да "Цумтобел" не долази у Ниш како би пребацио из неке друге земље радна места, већ отвара нови погон, битан у структури концерна.

Први производи из Ниша треба да изађу у мају, а то је, како је констатовао, веома брзо, јер се почиње од нуле, па је за брз развој веома битна подршка не само Владе већ и локалних власти и заједнице.

Казао је да је "Цумтобел" одлучио да инвестира у Србију пре свега захваљујући председнику Александру Вучићу и Влади Србије, и додао да се разговарало о бројкама, да су подстицаји важни, али да је најважнија локална подршка.

"Ниш смо изабрали из више разлога. То је град који се развија и има одличну географску позицију, добру инфраструктурну повезаност, али и пре свега снажну основу добро образованих грађана. Ниш ће имати велику будућност и радујемо се што ћемо бити део те будућности. Желимо да будемо посматрани као чланови локалне заједнице, а не као страна фирма", објаснио је Шумахер.

Шумахер је нагласио да производња у Нишу неће бити само за локалне потребе, већ ће производи бити намењени за извоз у Европу.

Производни обим у Нишу биће превелик да се покрију потребе само српског тржишта, нагласио је он.

Додао да се у Нишу сада гради производни погон, али да постоје планови за сарадњу са универзитетима, улагање у локалну заједницу.

"Уложићемо и у развој нових материјала, попут прераде метала, премазе, пластику... Ово је више него производна линија, развијаће технологију", рекао је Шумахер.

Шумахер је казао да је концерн посматрао где да се шири, а да је стратешки циљ био ширење на југоисточну Европу.

"Наравно да смо гледали бројке за многе државе, а било је кандидата. Међутим, лично верујем да није све у бројкама, већ и у људима", објаснио је он.

Шумахер је казао да је у процесу потраге за местом за инвестирање позвана Србија и да је управа компаније имала прилику да се сретне са Вучићем. 

"Добили смо подршку не само преко програма за финансирање, јер постоје сличне шеме у другим државама. Србија је на путу ка ЕУ, развија се и мост је ка Русији. Добили смо изузетну подршку људи, тако да одлука није донета због бројки", поручио је он.

Шумахер је казао да је одлучено да се инвестира у Ниш, јер је из Владе указано да је Ниш регионални центар и да би се улагањем помогло развоју целог региона.

Нова фабрика у Нишу значиће посао и за многе кооперанте. 

Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж истиче да је то оно што је добро, не само за Ниш, него за целу Србију.

"Са педесетак компанија 'Цумтобел' разговара о добављачким аранжманима, дакле наших произвођача, малих и средњих произвођача који ће бити кооперанти овој великој компанији из Аустрије", каже Чадеж.

Председник Србије обишао је и завршне радове у новом Клиничком центру Ниш, најмодернијем здравственом комплексу у овом делу Европе.

Након тога у вечерњим сатима председник Србије обићи ће радове на Коридору 10, на обилазници код Димитровграда.

Председник Србије сутра ће обићи радове на реконструкцији две школе у Пироту, а посету Нишавском округу завршиће обиласком још једне велике стране инвестиције, фабрике "Леони" у Нишу, где ће почети прва фаза производње.

Број коментара 37

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара