Преговори о ремонту ХЕ "Ђердап"

У току су интензивни преговори са Русијом око потписивања анекса уговора из 2003. године о ревитализацији Хидроелектране "Ђердап", каже министар рударства и енергетике Србије Петар Шкундрић.

Министар рударства и енергетике Петар Шкундрић рекао је агенцији Бета да се интензивно преговара како би руска страна приступила озбиљном раду на капиталном ремонту хидроелектране на Дунаву.

"Реч је о ревитализацији шест турбина, до сада је завршена 1,5 и остало је још 4,5 турбине. Тачније треба још четири године рада да би се тај посао обавио", нагласио је министар енергетике.

Према Шкундрићевим речима, у реализацији Уговора потписаног између Електропривреде Србије и руске компаније "Силовија машине" око ревиртализације ХЕ Ђердап дошло је до застоја јер није ратификован међудржавни споразум о коришћењу клириншког дуга Русије према Србији.

"То је било једно од првих питања које сам покренуо када сам дошао у Министарство. Имамо обећање потпредседника мешовитог српско-руског комитета и министра за ванредне ситуације Сергеја Шојгуа да ће они бити ефикаснији и да ће бити реални у договарању око нове цене", нагласио је Шкундрић.

Споразум о регулисању клириншког дуга бившег Совјетског Савеза Србији у износу од 288,6 милиона долара потписан је 27. априла 2007. године у Београду и он предвиђа намирење дугова тако што ће Русија финансирати реконструкцију ХЕ "Ђердап 1" са 105,5 милиона долара и отписати део српског дуга за гас насталог између 1994. и 2000. године у износу од 188 милиона долара.

Хидропотенцијал  Дрине

Шкундрић је рекао и да Србија има још доста хидропотенцијала који нису стављени у функцију, наглашавајући да је један од најбољих на Балкану хидропотенцијал реке Дрине.

"Нове студије изводљивости око тога су урађене, ми смо са представницима министарства Републике Српске обавили разговор око заједничког коришћење хидропотенцијала Дрине и први пројекат би био везан за Бук бијелу", рекао је министар енергетике.

Министар Шкундрића је оценио да, у том заједничком пројекту изградње хидроелектране на Дрини између Србије и Републике Српске, Црна Гора "вероватно неће учествовати".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво