Пољска финансијска помоћ Исланду

Пољска се укључила у међународни конзорцијум земаља које по плану Међународног монетарног фонда покушавају да спрече потпуни финансијски крах Исланда. Пољска помоћ од 200 милиона долара велико изненађење.

Исланд треба да добије укупну помоћ у вредности од шест милијарди долара и то од скандинавских земаља, Холандије, Велике Британије и Пољске, план је ММФ-а.

Изненађење представља спремност Пољске да издвоји 200 милиона долара помоћи за опоравак исландске привреде, коју би влада ове земље "нове Европе" ускоро требало да одобри.

"За нас је аргумент за помоћ, између осталог, заснован на чињеници да на Исланду највећу националну мањину представљају Пољаци, њих око 10.000", рекла је портпаролка пољског Министарства финансија Магдалена Кобос.

Пољска влада пошла је од става да је међународна сарадња најбољи рецепт за глобалну финансијску кризу, а "нова Европа", односно нове чланице ЕУ, некадашње кориснице помоћи "имају шта да врате", сматра Кобосова.

Кобосова је додала да је могућност Пољске да финансијски помогне другима сигнал да њена привреда има стабилне и здраве основе.

"Двеста милиона долара није велика свота, али је добар маркетиншки потез. Тиме кажемо - погледајте, Пољска је земља која помоћ даје, уместо да је прима", оценио је одлуку пољске владе економиста Ришард Петру.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво